Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи в туитър, че тази седмица ще публикува стенограма на своя "първи, а значи и най-важен" разговор през април по телефона с украинския президент Володимир Зеленски, предаде БТА.
Именно разговорите му с украинския лидер са в основата на процедурата за импийчмънт срещу американския държавен глава, която в момента е в ход в Камарата на представителите.

"За да продължа да бъда най-прозрачният президент в историята, тази седмица аз ще публикувам (тази) стенограма", писа Тръмп, цитиран от ТАСС. Става дума за техния телефонен разговор през април, когато Тръмп поздрави Зеленски за победата на президентските избори.
"Аз съм уверен, че ще намерите (този разговор) за вълнуващ", казва Тръмп.

По-рано Белият дом обнародва стенограма от юлския разговор между двамата президенти, в който министерството на правосъдието на САЩ не намери нарушения на националното законодателство, както и основания за по-нататъшно разследване.
Демократите в камарата от своя страна публикуваха вчера стенограма от показанията, дадени на 23 октомври от високопоставена служителка на Пентагона по време на слушанията пред комисиите, водещи разследването за импийчмънт на президента. Заместник-помощничката на министъра на отбраната по въпросите за Русия, Украйна и Евразия Лора Купър казала на закритото заседание на три ключови комисии на камарата, че Белият дом и Държавният департамент така и не обяснили на министерството на отбраната на САЩ своето решение да замразят военната помощ за Украйна, като се мотивирали само с "опасения, свързани с корупцията" в тази страна.
Заради липсата на такива разяснения за замразяване на помощта, посочила Купър, на равнище заместник-шефове на американските министерства "започнаха да се изказват опасения дали това съответства на законните положения". Украйна според нея е изпълнила всички изисквания за получаване на американската помощ. Освен това всички служители на администрацията, отговарящи по въпросите на националната сигурност, били единодушни, че тази помощ можела да помогне на правителството на Украйна в борбата с корупцията.
Затова в Пентагона се опасявали, че замразяването на помощта ще стане сигнал за "липса на подкрепа" за Украйна от страна на САЩ. В тази връзка Купър нарекла действията на администрацията на Тръмп "необичайни".
Според Ройтерс показанията на Купър хвърлят светлина върху объркването, настъпило в апарата за националната сигурност на САЩ в резултат на блокирането на помощта за Украйна, и "разкриват вътрешните машинации на администрацията на Тръмп", който наредил помощта в размер на 400 млн. долара да бъде спряна, докато украинският президент Зеленски не започне разследване срещу Джо Байдън - един от главните политически съперници на Тръмп от Демократическата партия на САЩ и вероятен негов конкурент на президентските избори през 2020 г.
Ройтерс добавя, че тези разкрития идват само два дни преди разследването за импийчмънт да навлезе в решаваща фаза с началото на публичните показания. В сряда и петък публични показания ще дадат американските дипломати Уилям Тейлър, Джордж Кент и Мари Йованович. Очаква се те да разяснят подробно своите опасения от действията на Тръмп, вече изразени при слушанията при закрити врата.