"14 класьора с доказателствен материал" за редица изборни нарушения по време на балотажа в София внесе днес независимата (подкрепена от БСП) кандидатка за кмет Мая Манолова в Общинската избирателна комисия. 

Както е известно, още в изборната нощ от Инициативния комитет, издигнал бившия омбудсман за кмет, дадоха заявка, че ще подадат жалба с искане за касиране на вота в столицата, което може да стане само ако се докажат нарушения, които биха променили резултата. За градоначалник бе преизбрана Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), като разликата между двете е около 5 на сто и се равнява на 20 366 гласа.

От екипа на Манолова обаче заявиха, че са открили редица изборни нарушения и дори посочиха, че е имало масов ромски вот за опонентката.

"Внасяме 14 класьора с доказателствен материал. Подаваме жалбата заради справедливостта, заради огромната манипулация. Подаваме ги, за да се види, че не може повече така - че настояваме да бъдат разобличени всички манипулации. А дали има кой да накаже изборната машина на ГЕРБ – предстои да видим", заяви днес Манолова преди внасянето на "доказателствения материал". 

По думите й папките съдържат данни за "нарушения, свързани с избирателните списъци, със секционните изборни протоколи, с бюлетините, с организацията на изборния процес.

"Факт е, че 100 000 избирателя е разликата в списъците между първия и втория тур, а повече от 60% са подправените протоколи. Това са над 900 секции. Огромна манипулация от социологическите екзитполове, използвани за партийна пропаганда. Има и множество нарушения при приемането на протоколите в зала "Арена Армеец" (...)", изброи Манолова.

Малко по-рано през деня от екипа й посочиха още, че ще искат и промяна на изборните правила, сред които и въвеждането на машинно и електронно гласуване.