"Гърция ще има пристанище на Черно море, а ние - на Егейско, и то без войни..."

Това заяви премиерът Бойко Борисов при инспекцията на старта на строежа на газовата връзка между Гърция и България, която ще свърже страната ни с Южния газов коридор. А по думите му чрез газопровода ще може да се доставя газ от САЩ, Азербайджан, Кипър, Катар, Египет още догодина по това време.

Идеята за размяната на пристанища с южната ни съседка е да се направи скоростен път по трасето Александруполис-Димитровград.

"Отваряме на Гърция за Севера пътя - към Русия, Молдова, а за нас - пътя за товари от вас", обясни Борисов, тъй като на инспекцията присъстваше и гръцкият посланик у нас Димитриос Хронопулос.

Проектът за интерконектора е съвместен, а и избраните изпълнители на строежа и доставката на тръби са гръцки компании.

На сбирката бяха и американската посланичка Херо Мустафа, която по-късно стана пасажер на предната седалка в джипа на министър-председателя, както и посланичката на Азербайджан Наргиз Гурбанова - тъй като се очаква оттам да идва 1,2 млрд. куб. м. газ годишно. Първоначалното споразумение бе за 1 млрд. куб.м, но според министър-председателя президентът Илхам Алиев му е обещал повече "и аз не съм ги забравил".  

Обиколката на трасето започна с разглеждане на археологическите находки, тъй като изследователите били пратени при разкопаването да проверят дали отдолу няма старини. Оказало се, че има и част от намерените експонати - съдове, лампи и т.н. от различни епохи, бяха специално изложени на вниманието на високопоставените гости.

"Ако не правим магистрали и газопроводи, няма да откривате тези неща. А сега музеите се пълнят с артефакти", констатира Борисов, обръщайки се към учените.

После допусна, че университетите в България трябва да приемат повече студенти по археология: "Ние само пиари и пиарки произвеждаме, дайте малко археолози, реставратори..."

По същество за газовата връзка с Гърция Борисов заяви, че се предвижда ускорен строеж на 185-километровото съоръжение между Стара Загора, Хасково и Комотини. То трябва да бъде готово за 12 месеца и газопроводът да бъде въведен в експлоатация до края на 2020 г., но според премиера това може да се случи предсрочно - например през септември, защото не било сигурно, че октомври ще е слънчев като тази година. 

"Президентът Алиев много добре посреща... Затова разни политици ходят, идват си оттам и говорят - "голям шлем" ще правим...

"... Аз, понеже не съм толкова опитен, се чудя - газът е суровина, която не можеш да си я сложиш в джоба, в чанта - газопроводи трябват... Думата диверсификация много се използваше, особено от разни демократични лидери", продължи Борисов с размишленията и разказа как със строежа вече ще се осигури въпросната диверсификация, ще може да се внася газ от различни доставчици и "никой не може да ни спре парното". 

За газовата връзка думата взеха и посланиците. Херо Мустафа на български заяви, че проектът е "много важен за диверсификацията и енергийната сигурност, а енергийна сигурност значи национална сигурност". 

Посланичката на Азербайджан добави, че страната й и президентът Алиев са щастливи да помогнат на България в усилията й за диверсификация на източниците на газ. 

Гръцкият първи дипломат у нас обяви, че строежът и цялата процедура са прозрачни, а проектът е важен и за Гърция, и за цяла Европа. 

Последва обследване на трасето, подготвено за газопровода, от джипа на Борисов. На предната седалка той покани Херо Мустафа, а целият им разговор се излъчваше - по традиция - на живо. Борисов й разказа, че е безопасно той да шофира - хем редовно го прави и не губи тренинг, хем иначе не би й предложил. Разказа й и част от работната си биография, в това число и за МВР, и за охранителната фирма.

Посланичката периодично се възхищаваше на природата. Борисов пък продължаваше с разказите:

"Аз съм строил много магистрали, жп линии - всички започват от поляна и след една година ги виждаш..."

"Гледай сега, Херо, в тази гора хем пазим природата, хем отдолу ще минат тръбите..."

"Минала си "Тракия", по "Марица", оттук до Истанбул светофар няма. Сега лирата е евтина и в петък много българи ходят там да пазаруват. Едно време кой го е мислил това, че ще стане" 

И той, и министър Теменужка Петкова от задната седалка обясниха за финансирането на интерконектора и чрез европари, заем с държавна гаранция ог Европейската инвестиционна банка и от държавния бюджет. 

Борисов разказа, че от пътищата "Хемус" му е най-важната магистрала, а в събота и неделя ходи и обикаля строежите, на които постоянно се работи:

"Един багерист там вчера сигурно 200 м тича да ме види. "Нали като свършим тукще имаш още проекти", пита..."

По време на инспекцията си Борисов за кратко се спря и пред медиите. За да обяви, че няма какво да коментира очакваната жалба на Мая Манолова за касиране на кметския вот в София, а и ГЕРБ е победил и на двата тура във вота. "И аз искам да касирам изборите за президент, ама то мандатът вече изтича...", каза още премиерът.