Служител на Съвета за национална сигурност към Белия дом е заявил, че е чул представителя на САЩ към Европейския съюз да оказва явен натиск върху украински представители да започнат разследване срещу бившия американски вицепрезидент Джо Байдън и сина му, съобщи Ройтерс.

Показанията станаха известни, след като демократите в Камарата на представителите публикуваха в петък транскрипт от разследването за импийчмънт, което се води срещу президента Доналд Тръмп.

Александър Виндмън, подполковник от американската армия и експерт по Украйна в Съвета за национална сигурност, е заявил, че на среща на 10 юли в Белия дом посланик Гордън Сондланд е показал ясно, че за да бъде уговорена среща на украинския президент Володимир Зеленски с президента Тръмп в Овалния кабинет трябва първо да започне разследване срещу двамата Байдън и украинската газова компания "Бурисма".

Показанията на Виндмън дават допълнителни оръжия на демократите в техните усилия да разследват дали Тръмп е злоупотребил с американската външна политика, за да притисне Украйна да започне разследване срещу демократа Байдън, потенциален негов съперник на президентските избори през 2020 г.

Разследването в Конгреса навлиза в решаваща фаза следващата седмица, когато ще бъдат проведени публични изслушвания в комисиите на Камарата на представителите.

Виндмън е бил и един от служителите на Белия дом, които са проследили телефонния разговор между Тръмп и Зеленски две седмици по-късно, на 25 юли. Той е казал, че няма съмнения, че Тръмп е поискал Украйна да започне разследване в замяна на посещение на украинския лидер в Овалния кабинет.

Показанията на Виндмън са били потвърдени и от Фиона Хил, бивш старши директор по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност.
Самият американски посланик в ЕС Сондланд е признал, че е насърчил Украйна да разследва "Бурисма", но е казал, че не е знаел, че синът на Джо Байдън Хънтър е бил в управителния съвет на компанията.

Пак в петък адвокат на бившия съветник по националната сигурност на Тръмп Джон Болтън изпрати писмо до Конгреса, в което казва, че Болтън знае за много срещи и разговори, които се отнасят до действията на президента по отношение на Украйна. Адвокатът на Болтън обаче казва, че той няма да даде показания, докато съдът не реши дали трябва да свидетелства въпреки възраженията на Белия дом.