Собственикът на взривения цех в Горни Лом, Валери Митков зяви пред Нова ТВ, че смята, че е жертва на саботаж или външна намеса:

"Не е възможно инициирането на една противопехотна мина да доведе до такава ужасна трагедия. Хиляди такива и други боеприпаси са били утилизирани в този завод. Тези противопехотни мини са били активирани от бризантно взривно вещество. По друг начин не е възможно те да бъдат активирани.

Според мен на няколко места сред мините се е намирало взривно вещество, което е било инициирано. За мене това е единственото логично обяснение. Не мога да си представя кой болен мозък може да направи такова нещо. Не е задължително да бъде инициирано от цеха. Може да е станало от София, от Белград, от Ню Йорк", смята той.

"Нима смятате, че ако съм знаел, че ще стане такова нещо, ще изпратя там детето си, ще изпратя двамата си най-добри приятели, с които се познаваме повече от 20 години!", казва още собственикът

Той бил потресен, като разбрал, че работниците му вземали едва по 250 лева заплата, при това не получавали парите редовно.