Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Язовир "Студена" е с много ниско ниво и ще се наложи режим на водата в Перник, съобщи директорът на пернишкото ВиК Иван Витанов пред бТВ.

От 18 ноември те ще могат да ползват вода само за по 6 часа на ден - от 16 до 22 ч., включително през уикенда. Или, с други думи - 18 часа в денонощието крановете ще са сухи.

Разчетът е предвиден, ако няма валежи, водата да стигне до април 2020 г. Това означава, че се очаква режимът да продължи почти половин година.

В "Студена" има само 5 милиона кубика вода при пълен капацитет от 25 млн. кубика.

Режимът ще важи и за град Батановци и още 9 села в общината. 

Засега обясненията за тази безпрецедентна ситуация са доста мъгляви. Режим на водата в Пернишко е имало за последно в далечната 1993 година. Не е ясно как водата се е "изпарила", като се има предвид, че сигналите за бъдещата криза датират от два месеца и половина насам.

Областната управителка на града Ирена Соколова обвинява липсата на валежи.

"Надеждата на всички ни беше да има валеж, който да доведе до воден обем. Всички сме в тази ситуация...", заяви тя пред бТВ.

Според новия кмет от БСП Станислав Владимиров (който спечели града на балотаж с досегашната кметица от ГЕРБ Вяра Церовска) става дума за некомпетентно управление.

"Ако беше реагирано по-рано, нямаше да бъдем изправени пред тази катастрофа, пред която сме изправени сега", заяви той.

И разказа как още преди два и половина месеца е поставил в качеството си на депутат питане към министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, но не получил отговор. Запитване обаче отправил и към БАН. И оттам му отговорили, че валежите са били в нормални граници - т.е. няма липса на такива.

"Засушаването – това са оправдания. Не приемам това оправдание, защото съм искал официална информация от БАН и оттам отговорът е, че през юни са паднали 135 литра на квадратен метър в село Чуйпетлово, което е водосборната зона. Това на фона предишни години е нормално количество", посочи Владимиров.

Той твърди, че перничани не са били уведомени своевременно - още през август се е знаело, че обемът е спаднал до около 10 милиона и е светнала "червената лампа".

Как обаче това се е случило - не е ясно. Има въпросителни около това как се е извършил ремонтът на стената на язовир "Студена" - по подводния или по сухия метод, респективно дали не е била изпускана вода. Въпроси има и около загубите по остарялата ВиК мрежа, водния цикъл на града, както и дори конспиративни такива - че водата е "пренасочена" за целите на местната тежка индустрия.

"Аз нямам официален отговор, мразя да произвеждам фалшиви новини. Още като встъпя в длъжност, в първия ден ще питам официално да ми дадат отговор за всички стъпки и за това как е избран изпънител за ремонта. Със сигурност една част от стената е ремонтирана по подводния способ, но поддържани ли са по-ниски нива за улесняване на ремонта. Аз казвам, че годината не е чак толкова суха, че да се оправдаваме с определени политици или определени чиновници", заяви новият кмет.

 В града най-притеснен е бизнесът, а местните коментират, че все едно се връщат в миналото.

Коментари

Залмоксис Тракиеца's picture
Залмоксис Тракиеца
Залмоксис Тракиеца

ГЕРБ = СПИН

В държавата на свинечовеците от ГРОБ, очаквайте скоро и режим на тока, епидемия от СПИН, Холера и Хепатит в д-ва от ЕС в 21 век...СРАМ !!
 's picture

Жени

Изводи

Когато 70% от водата се губи, заради скапана преносна мрежа, не са виновни от ВиК, а липсата на валежи, т.е. оплачи се на арменския поп.
В Т's picture
В Т
ВТ

Водосборната зона

на Студена не е само Чуйпетлово - вода се събира още от Копитото. Което си е .. защо изобщо витошката вода да отива за Винкелград???
Франк Лойд Райт's picture
Франк Лойд Райт
Франк Лойд Райт

Истината

Никаква мистерия няма. По начало яз. Студена е предназначен за снабдяване с вода само за питейни нужди на Перник. За индустриалните предприятия е предвидено да се доставя вода от яз. Пчелина и още два по-малки язовира до промишлената зона на Перник. Само че тези трите са превърнати в луксозни аквапаркове за риболов и с разни атракции, нищо че се поддържат от държавата и практически не се използват, за да може некое местно величие на ГЕРБ да прави пари. А перничани да го духат, нали са бедни...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.