Литовските депутати приеха днес закон, проправящ пътя за размяна на шпиони със съседна Русия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Мярката бе одобрена със 76 гласа "за" срещу 2 "против".

Законът ще предостави на президента на Литва правото да помилва осъден, който ще бъде част от размяната.

Става дума за мъж, осъден през 2017 г. в Литва на 10 години затвор за шпионаж в полза на руското военно разузнаване. В замяна може да бъдат освободени двама литовци, осъдени през 2016 г. в Русия на 12 години затвор за шпионаж.

Засега не е ясно кога и къде ще се извърши размяната.

Приетият днес закон трябва да бъде подписан от литовския президент Гитанас Науседа, който в момента е на посещение в Италия. От кабинета му заявиха, че се очаква той да направи това в понеделник, а за сряда е насрочено заседание на комисия, след което помилването на руския шпионин може да стане факт.

Възможно е размяната да включи и норвежки гражданин, излежаващ 14-годишна присъда в руски затвор за шпионаж.

Фроде Берг, 63-годишен пенсиониран норвежки граничен инспектор, беше арестуван в Москва през декември 2017 г. по обвинения в шпионаж, по-конкретно за събиране на информация за руските ядрени подводници.

Според руската прокуратура у Берг са открити документи, получени от него от служител на военен обект, следен от руското разузнаване.

Миналия месец официална руска комисия препоръча норвежецът да получи президентско помилване. Самата препоръка вече е изпратена до президента Владимир Путин.