Българският енергиен холдинг - компанията, обединяваща всички държавни фирми, развиващи дейност в производство и пренос на електрическа енергия, природен газ и въглища, отчита отрицателен финансов резултат към края септември. Данните са преди данъци и отрицателното салдо е в размер на малко над 36 млн. лв. и отчита намаление от цели 177 млн. лв. спрямо същия период на 2018 година.

Това показва публикуваният доклад от Министерството на финансите за отчетите на търговските дружества с държавно участие. 

Очаквано АЕЦ "Козлодуй" остава един от малкото държавни енергийни активи, който генерира сериозна печалба. ТЕЦ "Марица-изток 2" продължава да генерира загуби въпреки подобрението през тази година. 

БЕХ

Отрицателното финансово салдо на БЕХ е практическо намаление със 125%. Към края на септември на 2018 г. дружеството е отчело положителен резултат в размер на 141 млн. лв. Причината за шокиращата разлика според доклада се крие във влезлите в сила нови международни счетоводни стандарти и изменения в действащите международни стандарти.

"Първоначалният ефект от прилагането му към 1.01.2018 г. доведе до намаляване на неразпределената печалба с над 1,1 млрд. лева. В тази връзка преизчисленията на вземанията, свързани с прилагането на стандарта към 30.09.2018 г., доведоха до реинтегриране на обезценка в размер на 50 млн. лв. и намаление на финансовите приходи с 23 млн. лв.“, обясняват ситуацията от холдинга.

Реално отчетените приходи от дейността на БЕХ обаче запазват постоянното си равнище спрямо отчетените през миналата година - 105 млн. лв. за тази година към 108 млн. лв. за 2018 г.

"Предвид спецификата на дейността на дружеството основният източник на приходи за холдинга се явяват дивидентните отчисления от печалбите на дъщерните дружества", пишат оттам.

Припомняме, че през последните години една от основните причини за загубите на енергийните ни дружества са задължителните квоти за емисии на парникови газове. С всяка изминала година те придобиват все по-голяма тежест в счетоводните баланси на дружествата, които работят основно с въглища.

Тъй като те могат да бъдат спасени единствено от БЕХ, холдингът се опитва да спечели благоволението на Брюксел да увеличи капитала си с близо 600 млн. лв., които да налее в тях, най-вече в продължаващата да губи пари "Марица-изток 2". 

ТЕЦ "Марица-изток 2"

Комплексът, очаквано отново, продължава да губи пари въпреки някои подобрения на финасовите резултати спрямо миналата година. Държавната  ТЕЦ "Марица-изток 2" отчита загуба от над 170 млн. лв. преди данъци, но трябва да се отбележи, това е подобрение с над 90 млн. лв спрямо 2018 година, когато дружеството отчете 363 млн. лв. загуба. 

Отново една от сериозните причини са квотите за парникови газове, които централата изкупува. 

"ТЕЦ Марица-изток 2” ЕАД е поставено в неравностойно положение спрямо другите големи централи в комплекса „Марица-изток“, на които НЕК ЕАД заплаща разполагаемост в пълен размер на значително по-високи цени, като едновременно с това им покрива и разходите за закупуване на квоти за парникови газове", пишат в аргументацията си от централата. 

Общо за парникови емисии до края на септември оттам са изплатили над 250 млн.лв. Според очакванията обаче през следващата година цените на квотите за тон ще се повишат допълнително, вероятно с още 5 евро, което неминуемо ще окаже натиск върху дружеството. 

Като положително може да се отбележи сравнително сериозният ръст на собствените приходи на дружеството, което за тези девет месеца е отчело над 500 млн. лв., с над 60 млн. лв. повече, отколкото през миналата година.

Тежкото състояние обаче изглежда ще продължи, а общите дългове на "Марица-изток 2" превишават 1,5 млрд. лв., като над 800 млн. лв. от тях са към компанията майка БЕХ. От изнесените данни личи, че парите, които централата плаща за заплати и подизпълнители обаче, не са се променили. Тоест никой в ръководството - нито на Марица-изток 2", нито на БЕХ не смята да прави оптимизационни реформи. 

АЕЦ "Козлодуй"

Ядрената централа продължава да се представя добре и да бележи ръст на собствените си приходи. Към края на септември и след платените данъци АЕЦ-ът бележи печалба от над 308 млн. лв., което е огромно повишение спрямо миналата година, когато тя е била само 170 млн. лв. Логично ръстът с над 80% се дължи най-вече от продадената електроенергия на свободния пазар.

От междинния отчет на централата става ясно, че разходите за оперативна дейност са били малко над 680 млн. лв. и са над нивото на отчетените за същия период на 2018 г. Наличните парични средства на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД пък са на стойност 530 млн. лв., увеличени с 27% спрямо този период на 2018 г.