"Докато всички се занимаваме с местни избори, Министерският съвет ни бута към Евразия", обяви съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов в коментар след втория тур на местния вот. 

И даде примери за неща, които се случват в последните седмици, докато държавата беше в предизборна кампания.

Първото - случаят с летящи над България с разрешение от държавата руски самолети с оръжие за съседна Сърбия. Въоръжежието - ракети С-400 и други модерни руски оръжия, бе доставено под предлог, че ще напусне западната ни съседка след края на провеждащото се учение. 

По-късно военният министър Красимир Каракачанов мотивира даденото разрешение за полетите с руско оръжие с това, че обратното можело да предизвика дипломатическо напрежение между България и Сърбия. 

Вторият пример бе за ускорените темпове, с които се строи "турско-руския поток", който цели "Владимир Путин да доставя газ на приятелите си" в Сърбия и Унгария, заобикаляйки съществуващи трасета.

Третият аргумент бе свързан с действията на държавата за строежа на руския проект за АЕЦ "Белене". 

За резултата от местните избори оценката на "Демократична България" е, че на вторите избори, на които се явява, обединението има лек ръст в подкрепата.

По думите на другия съпредседател на коалицията Христо Иванов промяната, която се е очаквала, не се е случила в София. „Успяхме да затвърдим и разширим електоралния периметър, който получихме на европейските избори“, заяви той. 

Но заяви, че партиите в ДБ са изцяло наясно със своите дефицити и грешки.

"Демократична България" ще настоява за децентрализация и повече правомощия на районните кметове - не само в София, но и във Варна и Пловдив. Въпросната мярка е част от предизборната програма.

В столицата ДБ спечели постовете в 8 от 24 района.

"Само така ще се събори пирамидата и ще се демонтира моделът "ГЕРБ", каза Иванов.

"Премахването на този модел не се състои в това само да сменим хикс с игрек на кметския стол. Има системни усилия, които трябва да бъдат положени, за да се спре хегемонията на ГЕРБ. Това ще стане, когато се сменят системните условия за управление на града, включително обемът и разпределението на власт между върха на пирамидата и по-ниските нива. Прехвърлянето на пълномощия към районните кметове е начин, по който можем "да уволним" модела (ГЕРБ) в София", разясни Иванов.

Сред темите, по които общинските съветници в София от ДБ ще оказват натиск, ще бъдат начинът на управление на общинските дружества и управлението на общинските имоти, както и въвеждането на дигитално управление, което "не е просто повече компютри в работата на общината, а смяна на логиката на административните процеси".

"Ако го направим правилно, то ще се превърне в истинска административна революция", заяви Иванов.

За спечеления от Йорданка Фандъкова нов кметски мандат и очакваното мнозинство на ГЕРБ и ВМРО в случая в СОС коментарът на Атанасов пък бе, че София ще получи "повече от същото". И проблемът не е персонално в самата Фандъкова, а в това, че "е зависима от шефа си в управлението на парите на софиянци". По думите му именно управлението на финансите, обществените поръчки и т.н. в София е най-важната дейност. Тъй като София има един от най-големите бюджети в държавата - редом с тези на цели системи като сигурност, здравеопазване и др. 

Общият анализ на изборния резултат от ДБ предложи две заключения - че има "много симптоми за купен вот, за корпоративен вот, който оказва влияние в различните общини",. Примерът се отнасяше за цялата страна, а не за София, казусът с Мая Манолова в столицата не беше тема. 

Второ - много горям проблем е огромното количество невалидни бюлетини на тези местни избори – някъде надхвърлят 10% от всички бюлетини, подчерта Атанасов и призова да се направи анализ на причините за тези загубени гласове на избиратели.

От ДБ не коментираха въпросите за кого техният електорат е дал подкрепата си на втория тур, като се оправдаха, че още преди втория тур са обяснили, че няма да подкрепят нито една от двете кандидатки за кмет на столицата.

В същото време за подкрепа на техните районни кметове призоваха своите избиратели и Мая Манолова, и Калоян Паргов, и Корнелия Нинова.