Русия се обявява за създаване на Голямо евразийско партньорство с участието на държавите от Евразийския икономически съюз, Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), Шанхайската организация за сътрудничество, "евентуално и други структури".

Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев на срещата на високо равнище в Банкок на АСЕАН, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

Идеята не е нова - още пред 2016 г. лидерите на обединението единодушно са подкрепили предложението, припомня Медведев. Тогава се проведе среща на върха Русия - АСЕАН в Сочи. По думите му в дългосрочен план новото партньорство ще даде възможност да се съгласуват големите интеграционни и инфраструктурни проекти.

Русия обаче вече е направила стъпка в тази посока, отбеляза той, напомняйки за подписания меморандум за разбирателство в икономическото сътрудничество между Евразийската икономическа комисия и АСЕАН. Евразийският икономически съюз е сключил споразумения за свободна търговия с Виетнам и Сингапур, преговаря и с други страни от Асоциацията, а Евразийската икономическа комисия е подписала документи за сътрудничество с Камбоджа, Тайланд и Индонезия, посочи Дмитрий Медведев.

Москва приема за предпоставка, че партньорството трябва да се гради въз основа на взаимно зачитане и принципа за обща изгода, че то ще бъде отворено за присъединяване на всички заинтересовани страни, добави руският премиер.

В Евразийския икономически съюз участват Русия, Армения, Беларус, Казахстан и Киргизия.