Трима японци тази година получават Нобеловата награда за физика. Исаму Акасаки, Хироши Амано и Шуджи Накамура са известни със създаването на синия светодиод (LED).

Накамура, който е американски гражданин и работи в Калифорнийския университет, представя първия син LED през 1994 г. Изобретението става възможно благодарение на ключови разработки на Асакаки и Амано, които тогава работят в Нагоя.

Нобеловата комисия определя постижението като „фундаментална трансформация на осветителната технология“.

Зелени и червени светодиоди съществуват много по-рано, но именно изобретяването на LED, излъчваш синя светлина, създава възможност да се произведе и бял светодиод – и употребата на икономичния източник на светлина да се разпространи в такава степен. Друго постижение на тримата японци е и че са успели значително да увеличат силата на светлината.

Днес вече всякакви осветителни тела могат да се заменят от светодиоди, които са 4 пъти по-ефективни от флуоресцентните лампи и 18 пъти повече от обикновената крушка. Миниатюризацията пък позволява да се ползват и за подсветка на телевизори, телефони, компютърни монитори.

„LED могат да подобрят качеството на живота на над милиард и половина души по света, които нямат пълноценен достъп до електрическа мрежа“, казват още от Нобеловата комисия.

„Това е невероятно!“ възкликнал Накамура, който е бил събуден с радостната новина в Япония.

Макар Накамура да е американски гражданин и да работи за Калифорнийския университет, откритието си е направил в родината.

Тримата лауреати ще си разделят малко над 1 милион евро.