Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ден след като "Протестна мрежа" внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за организирана престъпна група от депутата Делян Пеевски, бизнесмена Цветан Василев и лидера на "България без цензура" Николай Бареков, държавното обвинение започна проверка.

Съобщение за това бе публикувано на сайта на Върховната касационна прокуратура (ВКП).

"По сигнала е започнала проверка. В хода й ще бъдат изискани данни от Сметната палата, Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция "Национална сигурност", Държавната комисия по сигурността на информацията, Агенцията по вписванията, Българската народна банка и други органи. С постановления на прокуратурата на Националната агенция по приходите е възложено извършването на пълни данъчни ревизии на Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков", се посочва в съобщението на държавното обвинение.

От него става ясно още че "предстои възлагане на действия по данъчен контрол и на други физически лица, както и на свързани с тях търговски дружества". 

Прокуратурата ще снеме и обяснения от проверяваните и от други лица, относно "твърдения за оказван натиск и искания за "медиен чадър" над престъпна дейност".

Става въпрос за твърденията на Пеевски, че бил притискан от бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов да осигурява медиен комфорт на криминални лица, помагали на ГЕРБ по време на предизборни кампании.  

"Молбата му, ще го кажа в прав текст, бе да осъществявам чадър в моите медии над няколко престъпни босове", заяви преди две седмици Пеевски, с което призна и че притежава медии, с които иначе няма общо черно на бяло. Майка му Ирена Кръстева е собственик на "Нова българска медийна група холдинг", която държи редица печатни издания. Дори и да се докаже обаче, че тези медии са разпъвали чадър над престъпни босове, манипулацията на общественото мнение не е инкриминирана като престъпление по Наказателния кодекс.

В съобщението на държавното обвинение се казва още, че Апелативна прокуратура-София ще контролира постановленията на Софийска градска прокуратура (СГП) за отказ за образуване или за прекратяване на наказателни производства по сигнали, касаещи проверяваните лица.

Проверка за такива сигнали и водени оперативни дела ще се извърши от прокурори от ВКП и в ДАНС. СГП вече веднъж отказа да образува досъдебно производство по сигнал за произхода на средствата, с които Кръстева изкупува медии. Проверка преди няколко години прави и ДАНС - след сигнал на депутата от "Атака" Митко Димитров.

От "Протестна мрежа" настояха този път да се провери имотното състояние на Пеевски, ползва ли той активи с неизвестен краен собственик в офшорни юрисдикции, има ли пробив в националната сигурност за краткото време, в което бе шеф на ДАНС и др.

От антиправителствената мрежа искат още проверка за финансирането на медиите на Кръстева, както и на "България без цензура". По линия на Цветан Василев пък настояват за проверка на кредитите, които КТБ отпуска на свързани лица. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.