Хубавото време, на което ще се радваме поне още две седмици, отлага грипа. Въпреки това е добре хората, решили да си поставят противогрипни ваксини, да направят това до декември.

Това заяви в сутрешния блок на бТВ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

В търговската мрежа вече има ваксини за този зимен сезон, посочи епидемологът.

"Който икономически може да си го позволи и желае да се ваксинира, може да го стори", посочи Кантарджиев.

Той напомни, че са нужни 21 дни на организма, за да изгради защита срещу грипните щамове. Пикът на грипа през последните години е в третата седмица на януари и това означава, че е хубаво до декември ваксините да са сложени, посъветва Кантарджиев. С което отговори и на критиките, че доставката на ваксините закъснява и хората се притесняват, че ако се ваксинират през ноември, няма да има време за изграждането на имунитета. Но това е добре да се направи сега.

Той е категоричен, че в момента грип няма у нас. Хората с хрема и кашлица в момента са с риновируси, които се разпространяват от мръсните ръце уточни Кантарджиев.

60 хил. безплатни ваксини срещу очакваните грипни щамове, предназначени пенсионерите, вече са разпределени, но повечето от тях – в София. В цялата страна ще бъда доставени след средата на ноември. Те ще стигнат за 10% от възрастните над 65 години и ще се разпределят по преценка на общопрактикуващите лекари.

Осигуряването на безплатни ваксини за 10% от най-възрастните е добро начало, коментира проф. Канатарджиев.