Мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп обяви, че расизмът не е български проблем и отказа да се поддаде на провокациите на британски журналисти, според които наказанието на УЕФА срещу България е леко. УЕФА наказа националния ни тим да играе един мач без публика, като могат да станат и два при ново провинение в следващите две години.

Наложена е глоба на БФС в размер на 85 000 евро.

Германецът също подчерта, че Бългаският футболен съюз не е виновен за ексцесиите по време на квалификационния мач на "лъвовете" срещу тима на Англия. Той призна, че расизмът е много сериозен проблем, но допълни, че той няма да бъде изкоренен с по-тежко наказание срещу България.

Още с първия въпрос на пресконференция преди срещата между "Астън Вила" и "Ливърпул" британски журналист попита Клоп дали санкцията е достатъчно тежка.

"Трудно е да се прецени. Не съм сигурен какво трябва да бъде наказанието за нещо подобно. Не мисля, че е много важно да обсъждаме каква е санкцията. Важно е да се говори за това, за да не се случва отново в бъдеще. Обикновено мисля, че наказанието трябва да води до това - хората да не го вършат отново, тъй като е твърде скъпо или не могат да се играят мачовете. Но това не е такъв случай. Не футболната асоциация на България беше виновна за тази ситуация. Други хора го направиха и трябва да направим така, че да не го правят повече. Живеем във време, когато този проблем се повтаря непрекъснато. Трябва да се работи. Трябва да се направи така, че тези момчета, не само в България, защото това не е само български проблем, да кажат "съжаляваме, няма да правим повече така", заяви Клоп. 

 
Треньорът на "червените" бе силно разкритикуван на Острова, след като намекна, че ще оттегли отбора си от турнина за Купата на Лигата заради натоварения календар. "Ливърпул" достигна до 1/4-финалите след трилър срещу Арсенал, който завърши 5:5 в редовното време и 5:4 при дузпите.
 
Жребият отреди "Ливърпул" да гостува в "Бирмингам" на "Астън Вила" на 17 декември. Проблемът е, че само два дни по-късно мърсисайдци ще играят мач в световното клубно първенство в Доха.

“Ако не ни намерят подходяща дата, то може и да не играем, а съперниците ни да продължат напред. "Ливърпул" няма да стане жертва на този проблем. Доста хора от управата на Лигата са се надявали, че "Арсенал" ще ни спре. Извинете”, коментира Клоп.

Мениджърът никога не е криел апатията си към този турнир, която проличава от избора му на млади играчи в стартовата единайсеторка. Спекулира се и за вариант, при който "Ливърпул" да играе с младежкия си тим срещу "Вила", а основният състав по същото време да бъде в Доха. Това ще е световен прецедент.