Рибарското селище "Мичурин" в Царево ще бъде разширено и вече ще има възможност да бъдат обслужвани не само малки риболовни кораби, но и такива с дължина до 24 метра. Това решение е взело днес правителството на своето редовно заседание. 

Министерският съвет дава безвъздмезно право на строеж върху два имота, част от морското дъно в границите на вътрешните морски води на България в Черно море, в полза на общината в Царево. 

"Това ще позволи да се направи разширение, реконструкция и модернизация на съществуващото общинско рибарско пристанище „Мичурин", пише в решението на МС. 

Ще бъдат създадени и необходимите условия риболовни кораби да бъдат изтегляни на брега за извършване на дребни ремонти. Правото на строеж е учредено в съответствие с одобрения от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и влязъл в сила специализиран подробен устройствен план.

На практика това означава, че малко рибарско селище ще се превърне в голямо пристанище, което ще може да поема както яхти, така и сравнително големи круизни кораби. Към момента не е ясно колко пари ще са нужни за пълната реконструкция и откъде ще дойде финансирането. 

Възможно е общината да кандидатства за средства по оперативна програма "Рибарство" за следващия програмен период 2021-2027 г. Идеята за разширяването на селището е засегнала в общинския план за развитие още през 2015 година, показва справка на сайта на общината. В него е записано, че местната администрация ще се стреми към изграждане на яхтено пристанище.  Освен това се предвижда възстановяване на старото пристанище, както и разширяване на лодкостоянката в село Лозенец. 

Планът на общината обаче разглежда периода от 2014 до 2020 година. Имайки предвид, че днешното решение на правителството идва в края на година, то е възможно реконструкцията и изграждането на новото луксозно пристанище да се забави. 

Към момента действащото пристанище може да поеме само до два кораба.