Пожар достигна къщи на шоузвезди и политици в района на Лос Анджелис, принуждавайки баскетболната звезда Леброн Джеймс, актьорът Арнолд Шварценегер и хиляди други хора да се евакуират, предаде Асошиейтед прес.

Освен това снощната премиера на филма "Терминатор: Мрачна съдба" беше анулирана.

Сред другите домове в зоната за евакуация са и къщите на сенаторката демократ Камала Харис, която се кандидатира за партийната номинация за президент, шефа на компанията "Дисни" Боб Айгър и рапъра и продуцент Доктор Дре.

Пламъците, които доближиха хълм близо до музея "Джон Пол Гети" в квартал "Брентуд", отново подчертаха опасността, пред която е изправен щатът Калифорния, където бушуват силни ветрове и всяка искра може да породи опустошителен пожар, отбелязва агенцията.

В пожара в Лос Анджелис са унищожени осем къщи, а други шест са понесли щети, съобщи противопожарната служба.

Около 2,2 милиона души в северната част на Калифорния са без електричество, след като то беше спряно през уикенда, за да се намали рискът от избухването на нови пожари. Възможни са и нови спирания на електроподаването през следващите дни, защото се очакват още бурни ветрове.

Избухналият през уикенда пожар в лозарските райони на Северна Калифорния пък продължи да се разраства и вече обхваща площ от 300 кв. км. Унищожени са 123 сгради, в това число 57 частни жилища, а още 90 000 са застрашени.

Въпреки че вчера около 30 000 души бяха допуснати обратно по домовете си, евакуационните нареждания заради пожара продължават да са в сила за около 156 000 души, главно от град Санта Роза, съобщава БТА.