"Има нещо постмодерно. Както в целия стил на Радан Кънев, който аз много харесвам. Този преход между реално и фентъзи, между виртаулно и реално, коет характеризира късномодерния свят и заиграването с виртуалния свят, което дава нова перспектива."

Така коментира по БНТ социалният антрополог Харалан Александров идеята на евродепутата и бивш лидер на ДСБ Радан Кънев, Мая Манолова и Борислав Игнатов да се откажат в полза на Борис Бонев, който да се яви на балотаж срещу сегашната кметица Йорданка Фандъкова, като получи подкрепата на една обединена опозиция.

Според Александров лидерите на Демократична България, както и Борис Бонев ще продължат да се въздържат от призоваване за подкрепа за която е от двете кандидатки в София, защото са наясно, че става дума за електорат от мислещи хора със собствено мнение, които не обичат да има казват как да постъпват.

Какво се случи на първия тур на местните избори? Какви са някои от основните тенденции, които те зададоха? какво да очакваме от балотажа? Ето още от гледните точки на няколко анализатори:

Добре се справяте, но ви следим и искаме повече от вас

"Големите системни партии са в добра кондиция. ГЕРБ запазва водещата си позиция много категорично, много убедително. БСП прави много сериозна стъпка, като имаме предвид, че тя беше в нещо като будна кома и сега отново е на терена. ДПС, която мина през труден период, отново много силно се връща. То в някакъв смисъл говори за нормализация на политическата система", смята още Александров.

Според него това ще има стабилизиращ ефект върху цялото общество. И е на свой ред резултат от икономическата стабилизация и културното развитие в страната. Друг признак за нормализация, смята анализаторът, е слабото представяне на партиите от патриотичния сектор, което не е изненада, като се имат предвид отношенията между тях.

"Тяхната подкрепа е бързо развалящ се продукт, тя трябва постоянно да бъде претопляна в съревнованието за гласовете на лузърите", добави той. 

За Александров интересен момент е, че точно в големите градове, където средната класа е най-силна и се случва икономическото благополучие, започват да експериментират. Той даде да пример, че имало има интересни несистемни пробиви - Борис Бонев в София, Дани Каназирева в Пловидв и Костадин Костадинов във Варна, като уточни, че са с много различни като профил. Това вероятно казва нещо за настроението в тези градове, предположи той.

Според анализа на Харалан Александров резултатите от изборите казвали: "Добре се справяте, затова продължавате да сте на власт. Но ви следим и искаме повече от вас. Постарайте си да сте по-добри".

Той оцени като силен политически ход от страна на БСП издигането на кандидат, който е успял да привлече все пак и вот отвън.

Общинските съвети по места също ще са по-пъстри, което също е предизвикателство и това е развитие - научаваме се да живеем със сложността, с конфликта, научваме се да продължаваме да се развиваме, смята Александров.

"Ще видим как ГЕРБ ще се научат да работят с тези доста сложни общински съвети", добави той.

Потвърди се картината на политическите настроения от евровота

"Мисля, че в общи линии тези избори потвърдиха картината на политическите настроения, която се отрази и на резултатите от вота през май за Европейски парламент, разбира се, сега при традиционно по-големия интерес и по-високата активност", смята Цветозар Томов.

Според него има умора от управлението на ГЕРБ, което може да се види и в загубата на гласове. даде за пример София, ъдето има загуба на около 80 хил. гласа за кмет и  30 хил. гласа за общински съветници в сравнение с 2015 г. 

Този отлив на гласове не е за подценяване. Но без съмнение резултатите потвърждават легитимността на ГЕРБ като управялваща партия, смята социологът.

Той добави, че особено в София управляващите продължават да имат проблем във взаимоотношенията "с това, което наричат градска коалиция". А коалицията със СДС не доведе до прилив на гласове, даже обратното, което показва, че избирателите на софийската градска десница не приемат като цяло този избор, посочи Томов.

На балотажи се гласува повече "анти", отколкото "за"

"Имам теория, че на балотажи в България се гласува повече "анти", отколкото "за". По тази логика няма гарантирана победа. Това, че си влязъл като първи, не ти гарантира, че ще излезеш първи. От друга страна има теза, че победителите излъчват предварително доверие, на балотажите спада избирателната активност, което прави по-лесна победата на първите, но аз не лисля, че е така", обясни политологът Стойчо Стойчев.

Той даде за пример последния път, когато в София въобще е имало балотаж и това е било преди 16 г., през 2003 г., между Стефан Софиянски и Стоян Александров от БСП. И тогава е била регистрирана по-висока избирателна активност на балотажа в сравнение с първия тур. На първия тур гласуват 406 хил. души тогава, а на втория - 466 хил. Според Стойчев не трябва да се пренебрегват и балотажите за районни кметове.

На тези избори има отлив на гласове от ГЕРБ в София като, според политолога, Манолова събира наказателния вот .Тя има 120 хил. гласа подкрепа, а за листата на БСП са гласували около 70 хил., обясни той. Т.е. тези 50 хил. гласа разлика представлявали наказателен вот. И Бонев има 50 хил. гласа, но при него вотът е положителен, защото той се занимава с проблемите на София от години, прави кампании, свързани с градската среда, обясни политологът.

Според политолога него е интересно, че в Пловдив и Варна кандидатите на БСП са отстъпили и на балотаж са представители на патриотичния сектор. Социалистите не бяха в кондиция на тези избори, смята още той. Причина за това са вътрешните проблеми в партията, които очевидно са доста по-големи, отколкото предварително са били представени.

"Като цяло ми се струва, че БСП не беше много в кондиция на тези избори, не можа да реализира максимален успех. На практика видяхме отсъстващ председател от тази кампания. Г-жа Нинова запази диставция, появи се накрая, за да каже, че няма да носи отговорност. Очевидно приоритет на председателството на БСП е да си реши вътрешнопартийните проблеми", обясни Стойчев.

Кампанията на Манолова не беше на висота

Изненада е сравнително голямата дистанция в Пловдив, смята социологът Александър Маринов. Иначе изненади няма. Очакваше се, че на тези избори ще бъде ерозирано влиянието на ГЕРБ. Той отбеляза и спада на вота за партиите от патриотичния блок. По негово мнение не бива управлението да се успокоява, защото най-важният белег на нестабилност на едно управление е отливът на реално доверие.

Според Маринов кампанията на Манолова не е била на нужната висота.

"Сериозните социологически агенции регистрираха някакви очаквания на хората, които не се потвърдиха в хода на 30-дневната кампания. Манолова трябва да си направи нужните изводи. Тя говореше само за обществените поръчки, това не е единственият проблем в града", каза той

За анализатора основният въпрос е как хората ще гласуват  - за статуквото или за промяната.

"На повечето места в страната надделява желанието да се сменят лицата. И политиките, разбира се. Но дали новите лица ще правят нови политики, това е друга тема", добави Александър Маринов. 

В София много важно ще е какво ще се случи с протестния вот 

„На балотажа в София е много важно поведението на протестния вот. Дали хората, които искат да се смени статуквото, ще отидат да подкрепят Мая Манолова не на база компетентността ѝ, а на база това, че просто искат промяна”, обясни политологът Георги Киряков по бТВ.

„ГЕРБ ще има проблеми навсякъде със сглобяването на мнозинства в общинските съвети, защото на много места нямат мнозинства и ще трябва да се договорят с много повече партии. Така ще се наложи да правят много повече компромиси, включително в София”, допълни той.

Загуба на Фандъкова може да е началото на края на управлението на ГЕРБ

„Пиарите на Йорданка Фандъкова се опитват да представят битката за София не за промяна, а като битка с червената заплаха. Това няма връзка със здравия разум”, каза от своя страна социологът Кольо Колев.

„Загубата на Йорданка Фандъкова би бил тежък имиджов удар. Това може да бъде началото на края на управлението на ГЕРБ”, каза Колев.