Спецпрокуратурата образува досъдебно производство срещу руски дипломат, осъществявал разузнавателна дейност у нас, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Малко след това външно министерство съобщи, че по искане на България дипломатът е отзован и е напуснал страната.

"След получаване на съответен сигнал от ДАНС в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката – за това, че от м. септември 2018 г., на територията на страната, лице – чужд гражданин събира, с цел да издаде на чужда държава информация, представляваща държавна тайна (чл. 104 ал. 1 от Наказателния кодекс)", се казва в съобщението. "В резултат на проведените бързи действия по разследването, фактите в сигнала са потвърдени изцяло. Установено е, че действително от м. септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО".

Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги, се казва още в съобщението.

Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София. В посолството има девет такива секретари.

"Съобразно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, „дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава“. По тази причина, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу руския гражданин е спряно", посочва прокуратурата.

На 25 октомври главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи Екатерина Захариева за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

Малина Александрова, шеф на пресцентъра на прокуратурата, отказа да даде подробности по случая. На въпрос на Клуб Z за българския гражданин, с когото разследваният се срещал, тя каза, че засега прокуратурата съобщава само за процесуални действия, но не очертава кръга на засегнатите от тях.

Руското посолство не отговори веднага на обажданията ни.

"В петък МВнР беше сезирано от Прокуратурата на Република България относно действията на руски дипломат. От страна на ДАНС бе получена допълнителна  информация по случая", се казва в съобщение на българското външно министерство по случая. "При тази ситуация същия ден бе проведена среща с руския посланик, на която бяха обсъдени въпроси от двустранен интерес, включително и този. Срещата премина в конструктивна атмосфера. От българска страна бе отправено искане руските институции да отзоват своя служител до края на деня днес (понеделник). По информация на МВнР въпросното лице вече е напуснало територията на Република България".

През септември прокуратурата съобщи, че е повдигнала обвинение в шпионаж в полза на чужда държава на лидер на движение "Русофили" у нас Николай Малинов, а  ДАНС издаде забрана за срок от 10 години за влизане в България на руския генерал Леонид Решенитков, за когото според обвинението е работел Малинов.