27-те страни от ЕС се договориха да приемат искането на Великобритания за гъвкаво отлагане на "Брекзит" до 31 януари 2020 г., съобщи в туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Очаква се решението да бъде формализирано чрез писмена процедура. Това означава, че няма да бъде необходимо европейските лидери отново да се срещат. И съответно няма да има извънреден Европейски съвет, както се предполагаше.

По план Великобритания трябваше да напусне съюза след три дни – на 31 октомври.

„Гъвкаво отлагане“ означава, че ако британските депутати приемат споразумението за „Брекзит“ по-рано, Великобритания може да напусне ЕС преди 31 януари. Според проект, обсъден тази сутрин от постоянните представители на страните от ЕС в Брюксел, „Брекзит“ може да се случи на 1 декември т.г. или на 1 януари 2020 г., ако сделката бъде приета, пояснява в. „Гардиън“.

Лондон трябва да номинира свой еврокомисар

По време на отсрочката Великобритания ще трябва да номинира свой еврокомисар, секазва в одобрения от посланиците документ, твърди „Политико“. От изданието са получили достъп до него.

Причината е, че до новата дата на „Брекзит“ Обединеното кралство остава страна членка с всички права и задължения.

Изданието дори публикува шеговит спесък със 7 кандидати, сред които е и бившият премиер Дейвид Камерън – човекът, склонил да проведе референдума за „Брекзит“ и признал наскоро, че това е била най-голямата му грешка.

Сред кандидатите също са принц Андрю, защото е определен като най-безполезния син на кралица Елизабет II, както и Меган Маркъл – съпругата на принц Хари.

Като кандидат на „Политико“ е посочен и председателят на Камарата на общините Джон Бъркау. Изданието дори загатва как той ще крещи на Урсула фон дер Лайен да спазва реда в залата.