Федералният дефицит на САЩ за бюджетната 2019 г. достигна до 984,4 милиарда долара, най-високата стойност на показателя за последните седем години, и се очаква да надмине един трилион през следващите години, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА, като се позовава на официални правителствени данни.

Нарастването на дефицита с 26 процента в сравнение с 2018 г., когато дефицитът във федералния бюджет беше 779 милиарда долара, отразява фактори като загубите на приходи от намаляването на данъците от правителството на президента Доналд Тръмп през 2017 г., както и бюджетно споразумение, което добави милиарди разходи за военни и вътрешни програми.

Според прогнозите на правителството и на бюджетната служба на Конгреса дефицитът ще надхвърли един трилион долара през текущата бюджетна година (която започна на 1 октомври - б.ред.). Според службата на Конгреса бюджетния дефицит ще остане на равнища от над един трилион през следващото десетилетие.

Тези прогнози са в контраст с обещанията на Тръмп по време на предизборната му кампания, че дори с първоначалната загуба на приходи заради данъчните облекчения той ще бъде в състояние да елиминира дефицита във федералния бюджет чрез намаляване на разходите и увеличения растеж, породен от по-ниското данъчно облагане.

Данните от изпълнението на бюджета показват, че приходите са нараснали с 4 процента през бюджетната 2019 г., която завърши на 30 септември 2019 г., но че разходите са нараснали с двойно по-висок темп. Бюджетните разходи са се увеличили за отбранителни програми и за големите правителствени социални програми за възрастните, за социално и за медицинско осигуряване.

Въпреки това министърът на финансите Стивън Мнучин увери, че икономическата програма на Тръмп работи, като безработицата е спаднала на най-ниското си равнище от почти 50 години. Мнучин заяви, че за да бъде осигурен устойчив курс на бюджета, Конгресът трябва да приеме предложения "да ореже прахосническото и безотговорно харчене".

Засега обаче никоя партия не показва особен интерес към намаляване на растящите дефицити. Тръмп и републиканците изглеждат доволни от намалението на данъците с 1,5 трилиона, прието от Конгреса по време на първата година от управлението на Тръмп. А демократите, които ще се изправят срещу него на изборите през следващата година, предлагат собствените си планове за скъпи разходи, включително за всеобхватно здравно осигуряване (Medicare for All).
Много от потенциалните президентски кандидати на демократите заявяват, че ще запазят социалното осигуряване и другите социални програми, но казват, че ще отменят намаляването на данъците на Тръмп по отношение на богатите и на корпорациите, за да финансират собствените си програми.

На този фон тенденцията е бюджетните дефицити да растат, като по този начин увеличават и националния дълг като процент от Брутния вътрешен продукт до най-високата му точка след края на Втората Световна война.

Дефицитът на федералния бюджет надхвърляше един трилион в периода между 2009 и 2012 г., когато правителството на Барак Обама правеше големи разходи за справяне с последствията от финансовата криза през 2008 г. и най-сериозната рецесия от 30-те години насам.

Този път дефицитите се случват в коренно различна ситуация: безработицата е на исторически ниско равнище, а икономиката отбелязва рекордна 11-а година на растеж, коментира Асошиейтед прес.

ТАСС съобщава, че през бюджетната 2018 г. дефицитът на федералният бюджет на САЩ е бил 3,8 процента от БВП, докато през 2019 г. е достигнал 4,6 процента.