Столичният инспекторат подкрепи експертно акцията на служителите на „Бернард инвестмънтс“ за облагородяване на подлеза с фонтаните при НДК.

Пешеходната зона, свързваща бул. „Витоша“ с НДК, дълго време бе обект на нелегално драскане с графити, което създаваше мрачно усещане у стотиците граждани, преминаващи оттам всеки ден.

Благодарение на специализираната техника от мраморните стени вече са премахнати повече от 100 кв. м нерегламентирани графити, а други 300 кв. м драсканици са заличени ръчно, като им е нанесен защитен грунд и специално създадена за целта боя рал 9010, произведени от българската фабрика „Лакпром“ - кв. „Световрачене“.

Почистени са и над 100 кв. м метални повърхности, които вече са обвити във фолио с цветовете на подлеза, а на 16 бр. рекламни витрини вече са разположени постери за най-интересното от културния афиш на града.

С помощта на Столичния инспекторат от началото на годината бяха почистени от графити, драсканици, тагове и свастики от редица обществени сгради, сред които СУ „Св. Климент Охридски“, 9-а Френска гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, 133-то СУ „А.С. Пушкин“, църквата „Свети седмочисленици“, къщата музей на „Пенчо Славейков“, метростанция „Св. Климент Охридски“ и много други.

Предстои и налагане на максимално предвидената от закона глоба от 5000 лева на 31-годишен столичанин, хванат на място, докато драска чешмичката, известна като „Момченцето с кратунката“, в градинката пред „Кристал“.

Под името "ИZчистване" Клуб Z стартира инициатива за заличаване на оскърбителните графити по стените и насърчаване на уличното изкуство. А целта - да привлечем общественото внимание към проблема с грозните, цинични, заплашителни и дори опасни графити, които като някаква зараза са плъзнали в градовете ни. Столичният инспекторат е наш партньор в инициативата.