Разминаванията в ГЕРБ между центъра и местните структури в Русе може да даде отражение на изборните резултатите на управляващата партия в крайдунавския град. В Добрич пред ГЕРБ стои и предизвикателството да се опита да спечели кметското място. В Силистра победата на сегашния кмет от ГЕРБ ще оспорва бившият евродепутат Момчил Неков, познат още като "феноменът 15/15".

Русе - балотаж с неизвестни

Изходът от кметския вот в Русе е пълен с неизвестни. Най-сигурно към момента изглежда, че ще има балотаж. Най-малкото, защото управляващата партия ГЕРБ няма да се ползва от своя досегашен кмет Пламен Стоилов, а залага на непознато лице - директорката на Професионалната гимназия по текстил в Русе Диана Иванова. БСП е спряла избора си на свой депутат - Пенчо Милков. 

За разлика от предишните избори, когато резултатът беше предизвестен, а Стоилов спечели още на първия тур, сега предварителните данни сочат близки позиции на основните кандидати.

Общо кандидатите в Русе са 11.

ГЕРБ спря избора си за кмет на ново лице - Диана Иванова. БСП заложи на депутата си Пенчо Милков.
Ще се намеси ли в борбата за балотажа кандидатът на ВМРО Галин Георгиев?

Според данни от експресно проучване на "Маркет линкс"* Диана Иванова има подкрепа от 18%, а Пенчо Милков – 15 на сто. Не трябва да се подценява и кандидатът на ВМРО-БНД Галин Григоров, който има подкрепа от 11%. А добре позната фигура и в национален мащаб като Елеонора Николова (издигната от коалиция, в която влизат СДС, ДБГ, ССД, БНД и Движение 21) получава 8%. 

Крайдунавският град е едно от местата, където СДС има свой собствен кандидат и това допълнително намалява силата на позициите на представителката на ГЕРБ.

Основният проблем обаче е вътрешнопартийният скандал от лятото на тази година. Действащият кмет Стоилов още преди Коледа беше обявил намерението си за трети мандат. В началото на август обаче от София съобщиха името на кандидат, който бе на предпоследно място в списъка от Русе. Политическият опит на Диана Иванова e от организационната част на ДКМС. В биографията си има участие и в листа за общински съветници на партията на Христо Ковачки "Лидер".

Пенчо Милков (БСП) е сред фаворитите на Корнелия Нинова, зам.-председател на групата в парламента. По време на кампанията той беше атакуван заради дядо си, на когото е кръстен. Той е бил зам.-началник на милицията и по негово разпореждане са изпращани в лагерите много русенци, включително и внучката на баба Тонка.

ВМРО по традиция се представя добре в Русе (вероятно не само защото това е родният град на лидера Красимир Каракачанов, на зам.-председателя Искрен Веселинов, на депутата Юлиян Ангелов). Партията залага на Галин Григоров, който в момента е областен управител, т. е. е придобил управленски опит, и има силни позиции като потенциално не е невъзможно и той да стигне до балотаж.

Освен бивш кмет на Русе от СДС Елеонора Николова оглавяваше и БОРКОР. По-късно се завърна в родния си град, където сега работи като адвокат.

Сред разнообразието от кандидати в Русе не минава и без ексцентрични фигури. Така предложението на Българско национално обединение е. Венцислав Ангелов, по-познат просто като Чикагото. До юни т.г. той беше в затвора, но съдът взе решение да бъде освободен. Ангелов бе осъден на 9 юли 2014 година в Русе на 6 години затвор за трафик на дрога, но в края на септември 2015 година Върховният касационен съд намали наказанието му на 3 години и половина. Докато системата се задвижи и потърси Чикагото, за да го вкара в затвора, той забегна зад граница и се укрива от правосъдието 3 години - до юни 2018 година. Тогава бе открит в германския град Лименщайн и директно пратен зад решетките в Белене.

Неотдавна синът му Йордан Бонев "разкри", че баща му готви антиправителствен преврат.

*Експресното проучване на "Маркет линкс" за Русе е по поръчка на бТВ. Проведено е сред 315 лица над 18 г. в периода 2 октомври - 6 октомври по метода на прякото-лично интервю.

Ето и пълния списък на кандидатите за кмет:

  • 12. Мариян Йорданов Димитров
    ПП ПОДЕМ
  • 18. Венцислав Атанасов Ангелов
    БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ
  • 26. Даян Валериев Тачев
    коалиция АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ
  • 43. Диана Ангелова Иванова
    ПП ГЕРБ
  • 48. Петър Иванов Иванов
    ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 55. Дауд Мехмед Ибрям
    Движение за права и свободи – ДПС
  • 66. Деана Георгиева Тонева
    „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ (ДА България, ДСБ, Зелено движение)
  • 68. Елеонора Николаева Николова
    Местна коалиция Съюз на Демократичните сили (СДС, ДБГ, ССД, БНД и Движение 21)
  • 70. Стелиян Богданов Стефанов
    Местна коалиция МИР
  • 71. Пенчо Пламенов Милков
    Местна коалиция БСП за България (АБВ, Движение за радикална промяна Българската пролет, ПД Социалдемократи)
  • 73. Галин Тодоров Григоров
    Местна коалиция ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ (НФСБ)

Ще успее ли ГЕРБ да си върне Добрич

Кметът Йордан Йорданов  и кандидатката на ГЕРБ Надежда Петкова.

Кандидатите за Добрич са деветима. Кметът на областния град Йордан Йорданов се бори за нов мандат. През 2015 г. той беше издигнат от Реформаторския блок, а победата му предизвика малка сензация, тъй като "детронира" с малко дългогодишната кметица Детелина Николова. На тези избори Йорданов е кандидат на местна коалиция около Движение България на гражданите. При встъпването си в длъжност Йордан Йорданов няма 29 години и тогава е най-младият кмет на областен град в България

Кандидатката на управляващата партия ГЕРБ Надежда Петкова има подкрепата и на СДС. Петкова е общински съветник, заместник-кмет по икономическите въпроси в периода 2007-2015 г.  В ръководството на партията са недоволни от досегашното представяне и мобилизация на местните структури и след евроизборите (на които в областта БСП имаше превес) Борисов изрично поиска сериозна промяна.   

БСП се спря на безпартийния Георги Петков, управител на фирма в селскостопанския сектор. ДПС отново издига Нежля Неджати Амди-Ганева.

Местната коалиция НФСБ/ АБВ, ЗНС, ЗС/ издига депутата от "Обединени патриоти" Йордан Апостолов.

Ето и пълния списък с кандидатите за кмет в Добрич:

  • 7. Вяра Николова Николова-Момчева
    коалиция Ние, Гражданите
  • 34. Детелина Мирева Симеонова
    ПП ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ
  • 48. Николай Александров Бекяров
    ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 51. Ивелин Стоянов Иванов
    ВОЛЯ
  • 55. Нежля Неджати Амди-Ганева
    Движение за права и свободи – ДПС
  • 56. Георги Антонов Петков
    БСП ЗА БЪЛГАРИЯ
  • 67. Йордан Апостолов Апостолов
    Местна коалиция НФСБ (АБВ, ЗС АЛ.СТАМБОЛИЙСКИ, ЗНС)
  • 68. Йордан Тошков Йорданов
    Местна коалиция ДБГ (ДБГ, НДСВ, ССД, ГН)
  • 69. Надежда Димитрова Петкова
    Местна коалиция ГЕРБ (СДС)

В Силистра №15 срещу кмета от ГЕРБ

В Силистра Юлиян Найденов, сегашният кмет, се кандидатира за нов, трети поред мандат, издигнат от ГЕРБ. По професия Найденов е лекар, невролог, бивш шеф на болницата в града.

В списъка на кандидатите има още три имена. Сред тях най-популярното е на Момчил Неков, известен още и като №15. На предишните евроизбори той успя с преференции заради дублиране с номера на бюлетината на БСП 15/15 неочаквано и за самия себе си става депутат в Европейския парламент. 33-годишният Неков е член на БСП от 2009 г., а от тази година вече е и доктор по политология от СУ. Неков се явява като кандидат на местна коалиция "БСП за България", в която влизат още партиите "Българска пролет", "Мир" и НДСВ.
 

Кметът на Силистра Юлиян Найденов (вляво) кандидатства за нов мандат. Бившият евродепутат Момчил Неков от БСП ще се опита да го "свали от власт".

Ето и пълния списък на кандидатите за кмет на Силистра.

  • 43. Юлиян Найденов Найденов
    ПП ГЕРБ
  • 66. Златко Стефанов Куртев
    „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ (ДА България, ДСБ, Зелено движение)
  • 67. Момчил Стефанов Неков
    Местна коалиция БСП за България (БСП за България, НДСВ, ДРП Българската пролет, МИР)
  • 68. Димитър Трендафилов Трендафилов
    Местна коалиция АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ (АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ, ВМРО-БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ, ПАРТИЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ, ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ)