Прокуратурата е поискала, а ЦИК е разрешила снощи кандидатът за общински съветник от "Демократична България" в София Тома Белев да бъде привлечен като обвиняем. В какво - все още няма яснота. Това се разбира от решение на ЦИК, публикувано в сайта ѝ, както и от коментар на самия Белев във фейсбук. 

Искането за снемане на имунитета на Белев, който той има като кандидат в изборите, е внесено от главния прокурор Сотир Цацаров вчера, а още вечерта изборната комисия е дала съгласието си.

Постъпило е мотивирано искане от Главния прокурор с вх. № МИ-09-30 от 23.10.2019 г. за разрешение за привличане като обвиняем по досъдебно производство по преписка № 18926/2019 г. по описа на Софийска градска прокуратура, на лицето Тома Георгиев Белев, ЕГН …, регистриран като кандидат за общински съветник под № 8 в листата за общински съветници на коалиция „Демократична България – Обединение“ за Столична община с решение № 496-МИ от 24.09.2019 г. на ОИК – Столична община.

Приложени са: предложение на прокурор от Софийска градска прокуратура, по прокурорска преписка № 18926/2019 г. на СГП за мотивирано искане от ЦИК по чл. 160, ал. 1 ИК; копие от решение № 496-МИ от 24.09.2019 г. на ОИК – Столична община; заверено копие на постановление за образуване на досъдебно производство по прокурорска преписка № 18926/2019 г. по описа на Софийска градска прокуратура, пишат от ЦИК.

Самият Белев реагира така: 

Главният прокурор съвсем изплисква легена в края на мандата си. На прокуратурата им стана хоби да ме привлича за обвиням по досъдебни производства по волята на Цеко Минев. Утре някой журналист да го попита колко производства е образувала прокуратурата срещу мен и как са завършили.
А иначе, ако все още не знаете как изглежда тоталитарна държава - ами така изглежда.

Предстои днес да се разбере в какво всъщност е обвинен представителят на ДБ в София. Предположенията са, че искането е заради коментар на Белев във фейсбук отпреди дни, окачествен като "антисемитски" от негови опоненти. Под пост за поскъпване на самолетни билети екологът написа, че "най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно". Последва реакция от депутата от ВМРО Александър Сиди, който призова Белев да се извини, а кандидатът за кмет на "Демократична България" и партийните лидери в коалицията да се разграничат от него. Подобна реакция дойде и от БСП, и от други организации. 

Белев вече се извини за думите си - отново с коментар във фейсбук.

Още един кандидат от "Демократична България" - само че в Плевен, също е със свален от ЦИК имунитет по искане на прокуратурата. Това е Йордан Децов - на задно място в листата на обединението в града. Отново не е ясно за какво е воденото срещу него разследване от Софийскийската градска прокуратура. Децов е представител на ДСБ в коалицията.

До момента ЦИК е свалила общо 7 кандидатски имунитета от началото на кампанията. Останалите са на участници на изборите в Несебър, начело с кмета, номиниран за нов мандат - Николай Димитров. Плюс 4-има претенденти за общински съветници - по двама от листите на БСП за България и "Движение 21", показва справка в регистрите на ЦИК. Там пове е ясно за какво - подозрения за организация за купуване на гласове.