- Текат последните дни на кампанията за първия тур на местните избори, г-жо Манолова. Какво ви изненада, какво ви притесни, коя беше най-голямата лъжа, а най-голямата Ви грешка?

- Изненада ме твърдението на моя опонент г-жа Фандъкова, че договорът на общинското дружество „Топлофикация” с държавното дружество „Булгаргаз” бил рекетьорски. Тя го нарече така публично в телевизионно участие. А щом е така, защо не е подала сигнал в прокуратурата за нарушения публичен интерес. Това не е въпрос. Това е факт. А въпрос е защо не сключи договори с други доставчици? Защо не го направи, след като по закон има това право? Управлява като кмет и заместник-кмет 14 години. Това е и най-голямата лъжа – че защитава интересите на гражданите по отношение на „Топлофикация”. Дружеството бе поето от нея с 550 млн. лв. задължения, сега е с 860 млн. лв. задължения и има писмо от „Булгаргаз”, че ако „Топлофикация – София” не плати 100 млн. лв. до средата на ноември, „Булгаргаз” няма да може да снабдява с газ страната, не само София. И мен това истински ме притеснява и тревожи, защото сме в навечерието на отоплителния сезон и идва застудяване. Г-жа Фандъкова се опитва да внушава, че това писмо било регулярно, но аз се чудя що за „регулярност”, като става дума за 100 млн. лева и риск за доставките на газ в цялата страна.

- Опонентите ви от ГЕРБ харесват да повтарят, че сте кандидатът на БСП. В същото време премиерът Борисов критикува БСП, че няма свой партиен кандидат. Чувствате ли се припозната от левицата и кандидат на социалистите в София и кои от приоритетите, заради които ви подкрепиха, ще изпълните, ако станете кмет?

- В ГЕРБ се страхуват, че съм гражданският кандидат, а г-жа Фандъкова – партийният. Аз съм издигната от Инициативен комитет и от граждани с най-различни политически предпочитания. Не деля хората на леви, десни и центристи – нито като омбудсман съм го правила, нито като кмет ще го правя. Деля ги на почтени и непочтени. Ето пример: и левите, и десните партии, които ме подкрепят, са за запазване на нивото на данъците. Поех ангажимент данъците да не се вдигат. Също така и левите, и десните признават, че проблемът с детските градини трябва да се реши с осигуряването на градина и ясла за всяко дете, при 7000 чакащи в момента деца. Поех ангажимент да реша този въпрос до края на мандата и да има ваучери за децата, ненастанени в общински градини, докато им се осигурят общински места в детските заведения.

- А какво ще кажете на десните избиратели в София, част от които вероятно ви разглеждат като левия кандидат?

- Същото – аз съм издигната от ИК и съм гражданският кандидат за кмет на София. Нима десните хора, малкият и среден бизнес, предприемачите са доволни от този модел на „кмета в сянка”, от орлетата на г-н Борисов, които управляват София? Нима и десните хора, и гражданите, и бизнесът не са разочаровани от това, че ако не си в списъка на ГЕРБ, нито ще успееш някога да спечелиш търг, нито да си настаниш детето в ясла или градина, нито да правиш бизнес спокойно. Бях в "Лозенец", в "Обеля", в "Младост", в "Дружба", в "Триадица", в "Надежда" по няколко пъти – собствениците на малки магазини ми показваха плакатите и казваха, че като ги слагат по витрините, плащат такса спокойствие на ГЕРБ, за да бъдат оставени на мира. При всичките ми срещи с бизнеса хората са категорични, че трябва да се спре корупцията в обществените поръчки и услугите трябва да са електронни.

Тоест, проблемите на София са толкова отчетливи, че дори идеологическите опоненти са единодушни кои са най-наболелите – мръсен въздух, убийствен трафик, презастрояване, липса на паркинги, нормални тротоари, на ясли и детски градини. Властта се окупира от малка група хора, които не са леви или десни, те са без цвят, сиво-бели като плакатите на опонента ми. С цвят, с политически пристрастия са гражданите и те имат това конституционно право, а своята задача виждам в това да сменя този модел на задкулисно управление с кмета в сянка, за който признават самите депутати от ГЕРБ, така че не интересите на бизнес кръговете да управляват София, а гласът на гражданите. Хората трябва да знаят, че има надежда, че лично поемам отговорност нещата да са наред и гражданите на София да живеят по-спокойно.

- Ако има нещо, в което социолозите изглеждат единодушни, това е, че в Столичния общински съвет не се очертава ясно политическо мнозинство – който и да бъде избран за кмет. На кои политически групи бихте разчитали, ако вие сте кметът? Как смятате да формирате подкрепа за програмата си? 

Докато бях омбудсман реших 43 569 жалби и сигнали на хората, изпратени до мен. Направила съм 5 113 препоръки към държавни и общински органи, от които всяка втора е изпълнена. Има над 15 закона, в които се започнаха и направиха промени по мое предложение, без да имам парламентарна група, нали така. Зад всичко това няма парламентарна група, има енергично убеждаване, че това са интересите на гражданите. В Общинския съвет не смятам да сменям подхода си и ще бъда също толкова настоятелна. Нито съм делила хората на леви и десни, нито ще ги деля. Кметът е омбудсманът на съгражданите си. На заден план ще останат партийните сметки в СОС, на преден ще излезе публичността. Слага се въпросът на масата, осветява се проблемът, дебатира се спокойно, въвежда се система за ясно отчитане на гласуването в СОС и всичко ще става пред очите на хората. Тези, които гласуват в интерес на гражданите, ще бъдат моето мнозинство. Тези обаче, които гласуват в частен или корпоративен интерес, а се прикриват зад уж гражданския, ще срещнат моята енергична съпротива, както и досега е било.

- Какво ще реформирате в администрацията на общината – колко зам.-кметове ще имате и готова ли сте вече с имена в екипа си, ако станете кмет – кои лица да очакваме около вас, ако бъдете избрана и откъде ще е “банката кадри”?

- Държа много на заместник-кмет по здравеопазване, демография и младежка политика, както и по иновации, електронни услуги и електронни търгове. Някои от идеите на моите млади опоненти за транспорта и дигитализацията са много градивни за София и бих ги поканила в екипа ми.

- Детски градини, тротоари, въздух, прозрачност, строителство, задръствания – кажете с по едно изречение какво конкретно предлагате и в какви срокове? И най-вече – откъде пари – имате ли разчети особено за програмата ви за детските градини и за тротоарите – колко ще струват и откъде ще дойдат парите?

- В София пари има, но не се харчат прозрачно или се разхищават за ремонт на ремонта и в ръцете на приятелските кръгове. Категорично няма да вдигаме данъците – поехме този ангажимент с екипа ми. Бюджетът на София е 1,7 млрд. лв. А малко над 231 млн. лв. е дефицитът. Всъщност, от 10 години бюджетът на общината е на дефицит.

730 млн. лв. са собствените приходи на общината, а инвестиционната програма е 653 млн. лв. според планираното. За 2018 г. например се изпълниха едва 446 млн. лв., тоест общината не може да изпълни собствената си инвестиционна програма, а успява да усвои една около 70 % от нея. От тези 446 млн. лв. изпълнена инвестиционна програма, 249 млн. лв. са европейските средства. Столичната община глобално успява да усвои малко над 70 % от европейските средства, което е показателно за слабия административен капацитет, несвоевременно изготвяне на проектите и лошата организация на самите обществени поръчки. Така че отговорът е този: ще харчим по-разумно, ще спрем източването и ще подготвим качествени проекти.

За детските градини сме направили разчети – нужни са 35 детски градини, за да се осигури място на всяко чакащо дете. За тротоарите програмата за рехабилитация и изграждане е 4-годишна, също с ясен разчет. За въздуха мерките също са остойностени. Голям разход са парите за обезщетяване на собствениците на имоти, отредени за детски градини, паркове, училища, но нека кажа, че със сегашните едва 6 млн. лв. на година, които общината отделя, няма как да има справедливо обезщетяване и затова хората излизат на протести. Ще направим и звено за контрол на ефективността на разходите, ще имаме списък с проекти в готовност, ще въведем онлайн отчитане на разходите, за да виждат гражданите за какво се харчат парите, а по кварталите ще питаме самите жители кое е най-належащо и ще даваме пари приоритетно за него. И в "Младост", и в "Дружба", и в "Надежда", и в "Люлин", "Триадица", "Слатина", "Красно село" проблемите с паркирането, трафика, мръсния въздух и презастрояването на зелените площи тревожат хората и аз ще се заема с това лично – време е в София да се живее по-спокойно и нормално.

- Кои са инфраструктурните проекти, които ще са приоритет за София, ако бъдете избрана за кмет?

- Детските градини. Трябва да се отворят около 35 нови, защото сега чакат 7000 деца. Всъщност те растат в листите на чакащите от години. Вътрешните рингове трябва да се направят. Довършването на Околовръстното шосе, за да се облекчи трафикът също е много важно. Предвидили сме нови трамвайни трасета, нови паркинги на ключовите спирки на градския транспорт, 11 нови парка. Ще възстановим Драгалевския лифт и ще започнем реконструкцията на Княжевския в настоящите им трасета. Разбира се, за да се спаси София от сгъстяването на строителството, ще започнем изграждането на инфраструктурата към Северния град – това ще е дългосрочният проект на столицата, където предвиждаме нискоетажно еднофамилно строителство. Планът за метрото също трябва да се следва. От кв. "Левски" (станция Враждебна) през "Сухата река", "Подуяне", центъра, ж.к. "Яворов", „Арена Армеец” в кв. "Слатина". Заложили сме и още две разширения: от Бизнес парка до Симеоновския лифт и от "Люлин" до Околовръстното. И да не забравяме – програмата за рехабилитация и изграждане на тротоарите, за да стане градската среда проходима и за майките с колички, и за хората с увреждания.

- Няма да увеличавате данъци. А такси? 

- Категорично данъците няма да се променят. През 2021 г. по закон трябва да се въведе и новият механизъм за събиране на такса смет и всяка община ще си избира метода. За София трябва да се отчете социалната поносимост на тази такса за гражданите, но да е справедлива и за бизнеса, както и да има устойчивост в бюджета.

Приходите от такса битови отпадъци са 211 млн. лв. за 2018 г. За 2019 г. са предвидени 213 млн. лв. приходи. Това е най-голямата такса като приход в столичния бюджет на фона на общо събраните такси миналата година - малко над 254 млн. лв. От 2023 г. общината трябва да започне да събира такса смет по модела „замърсителят плаща”, но дотогава министърът на финансите трябва да подготви методиката. Тя не е готова, а до 2022 г. трябва да е вече в основата на разчетите за събирането на приходите и организиране на разходите за тези дейности. А ако искаме дългосрочна стратегия, с тези темпове не може да се работи. Ще съм много настоятелна в тази посока, защото гражданите на София не може да стават заложник на административно нехайство, особено по въпроса за такса смет, който е висящ от години.

- Проблемът “Топлофикация” как се решава, така че да има нормална услуга за гражданите, а дружеството да не фалира? Приватизацията опция ли е – преди години например една от партиите, които ви подкрепя – НДСВ – говори за това?

- Дружеството е с огромно задължение, което от 550 млн. лева преди 10 години вече е 862 млн. лв. Тоест при г-жа Фандъкова това задължение се увеличи. Съгласно данните от годишния отчет на  „Топлофикация София” ЕАД за 2018 г. задълженията й към Българския енергиен холдинг са 602 млн.лв. от общо задължения 862 млн. лв. или това прави 70 % от всички задължения, т.е основният кредитор е държавата, която е собственик на БЕХ. Следващият кредитор е „Булгаргаз”, т.е. пак държавно дружество. Дълговете са нараснали с 200 млн. лева за последните години и никой не търси отговорност на кмета г-жа Фандъкова, която е принципал, докато хората плащат неразбираеми сметки и с новата наредба ги изправят на междусъседски войни заради таксата сградна инсталация, която ще е между 20 и 40 %. 

До фалит "Топлофикация" бе доведена от това кметско ръководство и от този общински съвет, а столичният кмет нито веднъж не защити гражданите от високите и неразбираеми сметки за цялото това време от 14 години. Точно в момента се плаща най-високата цена на парното, исторически - 95,64 лв/МВтч без ДДС, и гражданите плащат от джобовете си този дълг от над 860 млн. лева.

Визията ми за „Топлофикация” е да се направи ревизия, да се спре източването чрез частния субект, който купува на ниски цени тока, произведен от "Топлофикация" и го продава скъпо на борсата - купува го за 90 лева, продава за 150-200 лева на борсата и прибира печалбата. Трябва да се спре това безобразно източване, при което кмет и общински съвет си затварят очите, а гражданите плащат.

- Кое би било първото нещо, което ще направите, ако бъдете избрана за кмет?

Ще отворя общината за гражданите и те ще могат да влизат на заседанията на СОС. В момента не могат и това е нарушение и на закона, и на моралното задължение на властта да взема решения публично и прозрачно.

* Въпросите са на Клуб Z.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ