В двата големи морски града Варна и Бургас ситуацията преди местните избори е доста различна. Докато на Димитър Николов вероятно няма да му се наложи да се състезава на балотаж и няма откроен силен опонент, ситуацията във Варна е с повече неизвестни. Според последните социологически данни там най-вероятно ще има балотаж ("Маркет линкс"), като битката за второто място ще е оспорвана.

Варна - кой ще е втори

Сегашният кмет на Варна Иван Портних (вляво) едва ли ще има лесна победа като на предните избори. Към момента най-вероятният кандидат за второто място на първи тур е лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Основните участници са добре познати от предишни кампании, а сблъсъкът изглежда като римейк на 2015 г., но този път с не толкова лесна победа за кмета от ГЕРБ Иван Портних. Той ще се бори за нов трети мандат (първият непълен). На миналите местни избори Портних спечели още на първия тур с 62,67 на сто.

Срещу него пак се изправят проф. Анелия Клисарова, кандидатката на БСП, и председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. Клисарова е бивш образователен министър в кабинета "Орешарски" и бивш ректор на Медицинския университет във Варна, а в момента депутат от БСП. През 2015 г. тя взе 7,48 на сто от гласовете. За Костадинов тогава гласуваха 5,49%. Тази година точно желанието на варненската организация на БСП да подкрепи кандидатурата на Костадинов доведе до сериозен вътрешнопартиен трус в морския град като Борислав Гуцанов, инициатор на идеята, отпадна от водаческото място на общинската листа на соцпартията. Разделената местна структура на БСП изглежда заета повече с битки на лобитата, отколкото с активна предизборна кампания.

Костадинов до 2017 г. е директор на Регионалния исторически музей в Добрич. Известен с крайните си националистически позиции. Формацията му открито се обяви за излизане на България от НАТО и ЕС и за преориентиране към Русия. Партията е известна с ожесточената си съпротива срещу Истанбулската конвенция, тя е и сред формациите, които подклаждат напрежението около стратегията за детето. Костадинов е бивш член на НФСБ и още по-бивш на ВМРО, която през 2011 г. го издигна за кандидат за кмет на Варна. На парламентарните избори през 2017 г. "Възраждане" получи малко над 1% от действителните гласове и беше единствената непарламентарна партия със субсидия.

Общо кандидатите за на тези избори Варна са 11.

Според проучване на "Маркет линкс"* Портних получава 27 на сто от гласовете, а Костадинов 12 на сто. Кандидатът на БСП Анелия Клисарова взема 9%.

Следват: Николай Евтимов от ВМРО с 2,5%, Светлозар Николов от "Ние, гражданите" с 2,4%, Стела Николова от "Демократична България" с 1,8 на сто, Костадин Георгиев от Християндемократическата партия с 1,5 на сто.

За друг кандидат ще гласуват 6% от анкетираните. 20 на сто не са решили за кого ще гласуват. От "Маркет линкс" са измерили и 18% негласуващи.

А в общинския съвет се очертава ГЕРБ да е водеща сила, следвана от "БСП за България", показват още данните.

Изборът на ВМРО също като Анелия Клисарова е лекар - специалист уролог. Д-р Николай Евтимов се явява за първи път на избори.

Кандидатката на "Демократична България" Стела Николова е завършила право, гражданска активистка - тя е сред организаторите на протести срещу застрояването на Морската градина в града, протестите на майките с увреждания и др. Тя е и cъoргaнизaтoр нa протестите "Мaрш зa прaвocъдиe" във Варна.

Димитър Карбов, който през 2011 г., след скандал с Волен Сидеров напусна парламентарната група на "Атака" в сегашния състав на варненския Общински съвет, представлява НФСБ. През юни т. г. неговото име попадна в скандал заради обвинения на самотна майка, че е била цинично обиждана от него по време на сесия на съвета.

Кандидатът на партия Български социалдемократи Цветан Атанасов е известен като собственик на "Ретро музей" в един от варненските молове. Той обяви, че ще се регистрира за участие в предстоящите избори в "присъствието" на восъчна фигура на руския президент Владимир Путин. "Аз харесвам неговата политика", казва Атанасов.

Светлозар Николов от "Ние гражданите" е адвокат, но със спорна репутация, като през 2017 г. дисциплинарният съд на адвокатурата го лиши от правото да упражнява адвокатска професия в продължение на 9 месеца. Той се представя за борец срещу банките, мобилните оператори, електро- и топлоразпределителните дружества и др. Смятан е и за много близък до председателя на СДС във Варна Янко Станев (Преди това лидер на ДПС в града, още преди това изключен от СДС.).

Добрин Стефанов от "Заедно за промяна" е адвокат.

*Експресното проучване за Варна е направено по поръчка на бТВ и е финансирано от медията. Проведено е сред 404 лица над 18 г. в периода 4-7 октомври по метода на прякото лично интервю.

Ето и пълния списък на кандидатите:

  • 8. Димитър Анастасов Карбов
    НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ
  • 27. Светлозар Анастасов Николов
    коалиция Ние, Гражданите
  • 34. Николай Тодоров Евтимов
    ПП ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ
  • 43. Иван Николаев Портних
    ПП ГЕРБ
  • 47. Костадин Николов Георгиев
    Християндемократическа партия на България
  • 48. Костадин Тодоров Костадинов
    ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 56. Анелия Димитрова Клисарова
    БСП ЗА БЪЛГАРИЯ
  • 58. Добрин Стефанов Стефанов
    Движение ЗАЕДНО за промяна
  • 61. Цветан Христов Атанасов
    партия БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ
  • 63. Милена Колева Димитрова
    Радикалдемократическа партия в България
  • 66. Стела Димитрова Николова
    „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ (ДА България, ДСБ, Зелено движение)

Бургас - интригата е слаба

Димитър Николов.

В Бургас интригата изглежда малка. През 2015 г. Димитър Николов, един от заместник-председателите на ГЕРБ, спечели третия си мандат на първи тур с 84 на сто. Вероятно и сега той ще спечели, макар и че подкрепата няма да е толкова голяма, и то без да се стигне до балотаж.

Общо девет са кандидатите, които ще се опитат да оспорят статуквото в морския град. БСП е спряла избора си на своя депутат Николай ТишевБойко Миразчийски отново е кандидатът на НФСБ за кмет на Бургас. Хирургът, който от 2017 г. е изпълнителен директор на УМБАЛ „Бургас”, беше кандидат на партията на Валери Симеонов и през 2015 г.  Тогава той взе 6, 17% и с този резултат се нареди на второто място пред тогавашния кандидат на БСП Евгений Мосинов, който завърши с 5, 54%.

"Демократична България" спря избора си в Бургас на адвоката Иво Баев, който е председател на общинската организация на ДСБ. Баев е син на известния бургаски художник Георги Баев (починал през 2007 г.). Адвокат е и избранникът на АБВ Георги Сталев.

В Бургас сред кандидатите за кмет има двама братя  - Ивайло Дражев (ПП "СВОБОДА") и Георги Дражев ("Български социалдемократи"). Ивайло Дражев има сериозен опит във футболните среди, бивш шеф на ПК "Черноморец", а миналата година се пробва и като кандидат за БФС. През 2011 г. ексцентричният бизнесмен влезе в затвора със 7-годишна присъда за убийството на двама души при пътна катастрофа през 1998 г. Бургазлията твърдеше, че е осъден неправоремно и "по поръчка". В крайна сметка Дражев излежа малко повече от 3 г. Брат му Георги Дражев има опит като общински съветник и зам.-председател на Общинския съвет, м.г. беше изключен от НФСБ.

"Средна европейска класа", която беше партньор на НФСБ в досегашния Общински съвет, издига свой собствен кандидат, който не е председателят ѝ Георги Манев. Изборът е спрял върху IT специалиста Константин Бачийски. Партията "Възраждане" се опитва да настъпва и в Бургас - кандидат е областният координатор за Бургас и Сливен Владимир Павлов, строителен инженер и общински съветник два мандата.

Сред кандидатите много активен е Живко Табаков. ("Движение България на гражданите"), общински съветник, с интереси в сферата на туризма. Той води много активна кампания.

Ето и пълния списък на кандидатите за Бургас

  • 8. Бойко Георгиев Миразчийски
    НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ
  • 10. Ивайло Дражев Атанасов
    ПП СВОБОДА
  • 14. Георги Сталев Георгиев
    Политическа партия АБВ (Алтернатива за българско възраждане)
  • 23. Живко Иванов Табаков
    ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ (ДБГ)
  • 32. Константин Живков Бачийски
    СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА
  • 43. Димитър Николов Николов
    ПП ГЕРБ
  • 48. Владимир Павлинов Павлов
    ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 56. Николай Асенов Тишев
    БСП ЗА БЪЛГАРИЯ
  • 61. Георги Дражев Атанасов
    партия БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ
  • 66. Иво Георгиев Баев
    „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ (ДА България, ДСБ, Зелено движение)