Хърватия е изпълнила необходимите условия за присъединяване към Шенгенското пространство, се казва в съобщение на Еврокомисията.

То бе огласено в Европарламента в Страсбург от комисаря по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.

Въз основа на резултатите от започналия през 2016 г. процес на оценка по Шенген, ЕК смята, че властите в Загреб са предприели необходимите мерки, за да осигурят изпълнението на необходимите условия за пълното прилагане на шенгенските правила и стандарти. Те трябва да продължат да работят за изпълнението на всички текущи действия, по-специално в областта на управлението на външните граници. Най-новата членка на ЕС, която влезе в него през 2013 г.,  продължава да изпълнява своите ангажименти във връзка с шенгенските правила, които е поела по време на преговорите за присъединяване.

До този момент ЕК оцени като успешно и потвърди пълното изпълнение от хърватска страна на шенгенските правила в областта на защитата на данните, полицейското сътрудничество, общата визова политика, връщането, Шенгенската информационна система (ШИС), огнестрелните оръжия и съдебното сътрудничество по наказателно-правни въпроси. Днес Комисията потвърждава, че страната е предприела необходимите мерки, за да осигури изпълнението на тези правила в областта на управлението на външните граници.

„Вече сме в една група. Досега в нея бяхме само България и румъния като изпълнили критериите за членство, но неприети“, коментира в Страсбург Сергей Станишев – български евродепутат от БСП и председателна Партиятана европейските социалисти (ПЕС).

Той се надява сега трите страни по-лесно да се реборят срещу тази несправедливост. Същевременно оценката на Еврокомисията днес показвала, че Хърватия ни е настигнала.

България и Румъния са в ЕС от 2007 г., но все още не са в Шенген.