Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заплаши депутатите в Камарата на общините, че ще оттегли планираното за днес гласуване на сделката си с ЕС на второ четене, което на практика би означавало, че тя няма да бъде приета до 31 октомври. 

Министър-председателят също обяви, че при повторно удължаване сделката няма да бъде разглеждана, а вместо това трябва да бъдат свикани предсрочни избори.

Освен споразумението за "Брекзит", тази вечер правителството ще подложи за гласуване още едно предложение - програма за бързо приемане на сделката (до четвъртък). Ако депутатите я подкрепят, римейнърите и въобще недоволните от споразумението ще могат да предлагат поправки до 24 октомври.

Чрез поправките не само може да се забави процесът по приемане на сделката отвъд 31 октомври (тоест - ще има удължаване, ако Европейският съвет го одобри с консенсус). Те могат сериозно да изменят съдържанието на договора, което ще означава, че Джонсън ще трябва отново да лети за Брюксел и да преговаря.

По данни на журналистка от "Гардиън" Лейбъристката партия вече е подготвила три поправки за гласуване.

Затова премиерът заплаши, че споразумението му няма да бъде гласувано, ако депутатите не подкрепят графика за бързото му приемане.

"Няма да позволя месеци наред това. Ако парламентът откаже да позволи "Брекзит" да се случи и вместо това удължи срока до януари или дори за по-дълъг срок от време, при такива обстоятелства, правителството не може да продължава така...Трябва да кажа, че законът (за сделката) ще бъде оттеглен и ще трябва да предизвикаме предсрочни избори. Аз ще настоявам на тези избори: "Нека да приключим с "Брекзит". А лидерът на опозицията (Джеръми Корбин) ще настоява, че през 2020 г. трябва да се проведат два референдума - един за "Брекзит" и един за Шотландия. Г-н председател, има още един път. Трябва да се приеме, както аз направих, че тази сделката не изпълнява всичките ни желания. И всеки един от нас може да намери клаузи и провизии, срещу които да се възпротиви, както при всеки един компромис. Но тя също ни дава възможността да заключим, че няма безчестие в това да се откажем от напълно легитимното желание да постигнем перфектната сделка, в името на това да се възползваме от една велика сделка, която е в обхвата ни", обяви Джонсън в Камарата на общините, цитиран от "Гардиън".

Корбин обяви, че със сделката има много проблеми и обвини правителството, че именно поради тази причина то се опитва да я прокара по бърза процедура. Той също подчерта, че Великобритания трябва да остане в митническия съюз, че правата на работниците трябва да бъдат съхранени и че не бива да се премахват стандартите за опазването на околната среда.

В заключителната част от изявлението си Корбин обяви, че "търговска сделка в стил Тръмп" ще бъде пагубна за британските работници и настоя за референдум.

"На последно място, г-н председател, сделката на премиера трябва да бъде върната на хората, за да им дадем, не само на членовете на тази камара, последната дума".

Очаквайте подробности.