Нобеловата награда за медицина за 2014 година е присъдена на британеца Джон О'Кийф и норвежците Мей-Брит Мозер и Едуард Мозер, обявиха от Нобеловия комитет.

Те печелят наградата за откриването на клетки, които създават позиционираща система в мозъка. Така той се ориентира в пространството с нещо като вътрешен Джи Пи Ес.

През 1971 година Джон О'Кийф открива първия компонент от системата. Той забелязал, че вид нервни клетки в част от мозъка, наречен хипокампус, винаги е активен, когато да речем мишка е на определено място в стая. Други нервни клетки се задействат, когато мишката отива на други места. И О'Кийф разбира, че тези „клетки за място" правят нещо като карта на стаята.

Едва през 2005 година, съпрузите Мей-Брит и Едуард Мозер намират още един компонент от системата в мозъка. Те откриват друг вид нервни клетки -  „мрежови", които позволяват прецизно позициониране и откриване на път.

Така тримата на практика дават обяснение, как човек се оправя в пространството около себе си. Смята се, че техните научни трудове ще помогнат на заболявания като Алцхаймер и други, при които се губи паметта.

Джон О'Кийф е роден през 1939 година в Ню Йорк. Има британско и американско гражданство. Получава докторска степен през 1967 г. в университета Макгил в Канада. След това се мести в Англия. Професор е по Когнитивна невронаука от 1987 година в Лондонския университет.

Мей-Брит Мозер е родена в Норвегия през 1963 година. Учи физиология в университета в Осло с бъдещия си съпруг Едуард Мозер. Получава докторска степен по неврофизиология през 1995 година.  Едуард Мозер е роден в Норвегия през 1962 година. 

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм. На тази дата умира учредителят на Нобеловата награда - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896).

Призьорът получава 8 милиона шведски крони (1,2 милиона долара). В случая половината ще бъдат дадени на О'Кийф, а другата ще вземат семейство Мозер.