Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Не намаляването, а вдигането на данъците стимулира икономиката и нейното разрастване. Това заяви един от тазгодишните носители на Нобеловата награда за икономика - американецът от индийски произход Абхиджит Банерджи. Мнението си той изказа по време на интервю в Ню Делхи, където представи новата си книга "Добра икономика за тежки времена", предава "Блумбърг", цитиран от economic.bg.

Според него намаляването на данъчните ставки за стимулиране на икономическите процеси е просто мит, създаден от големия бизнес.

"По този начин не правите нищо други освен да стимулирате богатите, които и без това вече седят върху тонове от пари", обясни теорията си Банерджи. 

Нобеловият лауреат има просто, но не и неочаквано след горната позиция решение. 

"Налагането на повече данъци е по-добра политика, защото събраните от тях средства ще отиват при нуждаещите се“, каза Банерджи и допълва: „Икономически растеж не се постига чрез намаляване на данъците. Парите от тях трябва да са в полза на бедните“.

Той намира подхода на държави като Китай и Индия, които провеждат политики за намаления на данъците на стойност стотици милиарди долара, за изключително погрешен.

"Увеличаващите се икономически различия между държавите допринесоха за глобалното търговско напрежение, което наблюдаваме днес“, смята Банерджи. „Невероятно е, че в името на растежа е допуснато неравенството в света да стане толкова голямо“, допълва той.

Според него в Индия, където растежът се забави до шестгодишен минимум, правителството трябва да предприеме по-смели действия, отвъд вече предприетите намаления на данъците. Управляващите там премахнаха данък върху чуждестранните инвестиции и разрешиха отстъпки при покупка на превозни средства. Фискалният стимул обаче породи притеснения заради нарастващия бюджетен дефицит.

„Като се има предвид спада на търсенето, не е лошо правителството да бъде експанзионистично“, каза Банерджи. „Ако искаме да стимулираме търсенето, а намаляването на корпоративния данък не се справя с това, каквото е моето предположение, тогава какво правим?“, попита реторично той.

Абхиджит Банерджи спечели тазгодишната Нобелова награда за икономика заедно с французойката Естер Дугло и американецът Майкъл Кремер. Те бяха отличени за подхода им при намаляването на глобалната бедност. Разработеният от тях модел разбива големи икономически проблеми на малки, лесни за решение такива. 

Самият Банерджи многократно е демонстрирал своите, по-скоро, леви убеждения и често е обвинявал големия бизнес в безскрупулност.

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

Да пита Оланд

Уважение, че е Нобелов лауреат по икономика, но именно тази теза беше приложена на практика от Франсоа Оланд и не даде никакъв положителен резултат.
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

И друг път съм казвал - ако

И друг път съм казвал - ако икономиката е наука, аз съм Далай Лама! По един и същи въпрос има много противоположни отговора! И не се знае какво е правилно, какво е грешно.Че и нобелови награди дават за такива теории!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.