"България ще получи този път санкции, не препоръки".

Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира пред бТВ предварителната информация, че мониторингът от ЕК върху българската правосъдна система може да отпадне. Иванов изтъкна, че шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер е поел политически ангажименти и очевидно ще го изпълни "по един доста безпринципен начин".

"С подобна сделка няма да се решат проблемите на България. Пирова ще бъде тази победа. ние ще си направим лоша политическа услуга", каза Иванов.

Той обясни, че отпадането на мониторинга трябва да бъде одобрено от Европейския съвет и Европейския парламент.

"Ще принудим Франция, Германия, Холандия да се произнесат. Аз не виждам как те ще се произнесат в полза на България. Подготвят се нови механизми за още по-голяма гаранция за върховенство на закона. Време е да престанем да чакаме някой отвън да ни оправи проблемите. Всички български граждани виждат, че в България има криза на законността. Време е да не чакаме, а сами да си решим проблемите. Призовавам за протести около опита да бъде инсталиран Гешев", каза Иванов.

Той изтъкна, че България има "дългогодишен проблем с прокуратурата, както и да се казва главният прокурор". И изтъкна, че Иван Гешев е неподходящ за поста.

Другият съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов заяви, че дори мониторингът да отпадне, това не означава, че проблемите са решени.

"Мониторингът ще бъде премахнат за неефективност, а не защото е свършил някаква работа", каза Атанасов.

Иванов заяви, че арх. Борислав Игнатов е най-добрият кандидат за кмет на София.

"Специалист, който разбира от градоустройство. Боец. Може да отстоява правила", поясни Иванов. 

Според Атанасов основният проблем у нас е "ненразследваната, ненаказаната корупция". Той допълни, че Игнатов обeщава дигитализация, за да се елиминират възможностите за корупционни схеми.

"Това е проблем на цялата страна. Българските граждани показват, че искат промяна. Не са доволни от начина, по който се упражнява властта. Ние предлагаме архитекта на промяната. Зад нашия архитект не стои никой да му дърпа конците. Навсякъде предлагаме хора, които имат подобен профил. Хора, уважавани в обществото, доказани професионалисти. Не може статуквото да бъде промяна", каза Атанасов.

"Демократична България" участва в местния вот в над 180 населени места.

Атанасов заяви, че на балотажа в София "Демократична България" ще подкрепи архитект Игнатов. Той каза още, че протестният вот няма къде другаде да отиде, освен при "Демократична България"