През 1989 г. в Европа станаха исторически промени. Комунизмът рухна и страните от Източна и Централна Европа се освободиха от влиянието на Съветския съюз. През 1991 г. самият СССР престана да съществува, а континентът беше завлядан от оптимизъм.

Проучване на американския изследователски център „Пю”, проведено с подкрепата на германската фондация „Кьорбер”, установява, че мнозинството граждани на страните от бившия социалистически блок приветстват политическите и обществени трансформации, започнали през 1989-а, съобщава „Дойче веле”. Но същевременно невинаги и не навсякъде са доволни от днешната ситуация в своите страни – най-често от икономическото и политическо развитие.

Най-положително към промените са отнасят жителите на Полша и бившата Източна Германия – многопартийната система и пазарната икономика одобряват съответно 85% и 85% – и 85% и 83%. Малко по-ниско е одобрението тези два принципа на свободните общества в Чехия – 82% и 76%. Следват Унгария (72% и 70%), Словакия (74% и 71%) и Литва (70% и 69%).

Според изследването, в което са взели участие почти 19 хиляди души, най-ниско одобрение за многопартийната система и пазарната икономика в бившите соцстрани, които членуват в ЕС, има в България, най-бедната страна в Евросъюза – 54% и 55%. В това отношение сме по-близо до Украйна (51% и 47%), отколкото до останалите страни в Европейския съюз.

От деветте страни, участвали в изследването – България, Източна Германия, Литва, Полша, Русия, Словакия, Украйна, Унгария и Чехия, – най-високо неодобрение към многопартийната система и пазарната икономика показва населението на Русия – 43% и 38%.

„По Бай-Тошово беше по-добре“

България обаче изпреварва дори Украйна и Русия, в отговора на друг въпрос – у нас хората, които смятат, че днес икономическата ситуация е по-лоша, отколкото по времето на комунизма, са най-много – 57%. В Русия са 53%, в Украйна – 54%, а в Полша – 9%.

„Не е чудно, че нивото на удовлетвореност обикновено зависи от икономическото благосъстояние – казва пред „Дойче веле” Нора Мюлер, която оглавява берлинския филиал на фондацията „Кьорбер”. – Многопартийната демократична система и пазарната икономика намират най-голяма подкрепа сред гражданите на страните, успели да осигурят значително увеличение на благосъстоянието на своето население.”

Същевременно сред гражданите в някои от бившите социалистически страни се среща и разочарование – заради загубите на така наречените „семейни ценности”. Все още между Западна и Източна Европа съществува голяма разлика и в отношението към хомосексуалността.

„Като цяло в Европа хората навсякъде смятат за важни независимата и честна съдебна система, както и равните права на половете – отбелязват  авторите на изследването. – Но подкрепата за свободата на вероизповеданията и свободата на действие на групи за подкрепа на гражданското общество е по-ниска”.

"Площад Славейков"