С взаимни обвинения за минало и настояще премина днешният дебат между кандидатите за кметове на Русе, организиран от бТВ. Ремонтите се осъществявали толкова некачествено, че асфалтът бил с дебелината на пакетче дъвки Orbit, конфигурацията в местния парламент била „трапезно мнозинство“, управляващите раздавали предизборно книжки за „червени бабички“, а ситуацията със свързаността на региона с останалата част от страната била „Княжество България и Източна Румелия“.

В дебата участваха четиримата кандидати – директорката на гимназията по текстил Диана Иванова (ГЕРБ), депутатът от левицата Пенчо Милков (Местна коалиция „БСП за България“), областният управител Галин Григоров (ВМРО) и бившата кметица отпреди близо две десетилетия и бивш председател на БОРКОР Елеонора Николова (СДС).

На Иванова й се наложи да отговори на първия въпрос – как така от листите на партията на енергийния бос Христо Ковачки, сега е кандидат за кмет от ГЕРБ. 


 
Тя отвърна, че през 2015 година направила опит да влезе в Общинския съвет „с единствената цел" да има представител на професионалното образование там. 

„Трябваше да се опитам да вляза и да отстоявам проблемите, които трябваше да бъдат решени. Мисля, че двумесечният ми опит в миналата партия само ми даде възможност да видя как стоят нещата в политиката“, обоснова се кандидат-кметицата.

След което вкара в употреба слогана, който премиерът Бойко Борисов „заръча“ да се използва за кампанията за местния вот:

„Работа, работа, работа“ за хората.

Милков пък се мотивира за впускането си в надпреварата така: „Тежка е участта на народния представител в опозиция, тъй като той има възможността да получи цялата информация, но не и да помогне реално на хората. Затова съм мотивиран, отдавна се подготвям.“

Григоров даде заявка, че ще работи за това „бизнесът в Русе да бъде освободен от примката, в която е от последните 10-15 години“ (въпреки че е губернатор от партия, коалиционен партньор на ГЕРБ, която управлява града). Елеонора Николова пък обеща безмилостно, безжалостно изтръгване на корупцията.

Кой замърсява

Първата и може би най-важна тема за Русе, която участниците трябваше да дискутират, бе тази за въздуха. От десетилетия жителите се оплакват от замърсяване с фини прахови частици, но виновниците все така убягват на управата.

„По този въпрос много сериозно сме вземали мерки. Знае се кои са основните замърсители и всички граждани на Русе могат в реално време да проследят показателите. Има държавни органи, които следят за това и ние трябва да стъпим на тяхната информация“, посочи кандидатката на ГЕРБ.

И както се знаеше кои са замърсителите, така и нападна Пенчо Милков, че е искал информация за това в качеството си на народен представител, но не е казал на хората кой трови въздуха. Милков пък възрази, че всичко е публикувал, в т.ч. във фейсбук. Посочи, че сред замърсителите е и ТЕЦ-а на Христо Ковачки.

Григоров пък се похвали, че от всички присъстващи партийни представители, бил единственият, който не е „водил замърсителите“. Останалите са ги канили и са си „затваряли очите“. Водил обаче лично министъра на околната среда.

Елеонора Николова пък атакува опонентите си с неосъществения референдум на русенци за чиста околна среда.

„Ако бях кмет, щях да допусна референдума, който гражданите искаха и не се състоя. И щях да им помогна да зададат правилните въпроси. Важно е да не загърбваш проблемите, когато са от наши олигарси“, посочи тя.

И срещна подкрепата на Милков:

„Мнозинството в ОбС срина референдума - брои и гледа ЕГН-тата само и само да не се проведе.“

Плочки тракат, асфалт като дъвка

По темата строителство, ремонти, улици и пътища Иванова се похвали, че започвал проект за водния цикъл на града.

А Пенчо Милков постави под въпрос качеството на ремонтните дейности. Разказа за изпратена му снимка, от която си личало, че поставения слой асфалт на централна градска улица бил колкото „легнали дъвки Orbit”.

Григоров пък се похвали с моста Русе-Гюргево и незнайно защо изтъкна: „В община Русе през последните 10 години ВМРО е била единствената опозиция“.

С което предизвика смях у опонентите си и те го попитаха колко решения на местния парламент е върнал в качеството си на областен управител. 

„Нито в този мандат ще има свързаност на магистрала с Русе, нито ще има мост. Така каза министър-председателят. Ние сме като преди – Княжество България и Източна Румелия. Трябва да има свързаност между Северна и Южна България. 

За 10 г. в общината са влезли 400 милиона. Вие виждате ли ги къде са тези милиони? Защото ремонтите са некачествени – извършват се от всякакви фирми, но не и от русенски. Плочките тракат“, даде своя принос за дебата и кандидатката на СДС Николова (друг коалиционен партньор на ГЕРБ по места).

Иванова обаче се ядоса на последното обвинение:

„В правото важи презумпцията за невинност, а не за виновност!“, посочи тя.

И даде заявка, че като кмет на ГЕРБ щяла да направи ревизия на... кмета на ГЕРБ.

От публиката обаче последваха викове „Мафия!“ и Иванова този път прие това лично:

„Точно аз, един български учител и директор не мога да бъда охулвана с такива изрази! Ще направя ревизия!“

Последваха въпроси от граждани и между самите кандидати. От които стана ясно, че директорът на местната екоинспекция обикалял по кварталите „да души с нос“ въздуха след подаден сигнал. Към ГЕРБ бяха отправени и обвинения, че разпространява анонимна книжка, за да атакува левицата, като в нея имало определения и като „червени бабички“. БСП пък бе обвинена, че управлява заедно с ГЕРБ в общинския съвет, на което Милков възрази: 

„БСП е най-свирепата опозиция в ОбС. СДС, ВМРО управляваха с ГЕРБ и управляват сега!“.

Той бе обвинен и че се явява от името на местна коалиция. Попитаха го срамува ли се от собствената си партия БСП. На което Милков отвърна, че социалистите подали ръка дори на войводите за вота в Русе.

Елеонора Николова пък върна топката в полето на местния парламент, за да обяви:

„В Русе има коалиция Альоша. Председателят на общинския съвет е от БСП, а ГЕРБ има 24-ма съветници. Всички са на тази трапеза. Трапезно мнозинство."

А левият кандидат обяви:

“Битката на моето поколение е с един октопод, който е хванал не БСП само, а останалите партии. Ако ще да ме намерят в багажника на някой автомобил, аз мога да казвам не, не и не!“

Кандидатката на ГЕРБ пък се поинтересува:

„Когато аз стана кмет на Русе г-н Григоров като областен управител с какво ще ми помогне?“.

Губернаторът отвърна с не толкова голямо самочувствие на победител:

„Който и да стане кмет, с правомощията си ще осъществявам контрола над общинския съвет.“

Николова пък отвърна на въпрос на Григоров за факта, че дълги години живя в София.

„Заминах за София, защото бях избрана за депутат. В България демокрацията работи по този начин – чрез избори, а не с назначаване“, посочи тя, визирайки факта, че областните управители се назначават от правителството.