Енергийната компания "Въгледобив Бобов дол", свързвана с известния бизнесмен Христо Ковачки, е обявена в несъстоятелност от Кюстендилския окръжен съд. Магистратите са преценили, че фирмата не изпълнява стриктно поетите задължения по наложения й преди години план за оздравяване и към момента дължи на държавата над 100 млн. лв. 

Последното производство е започнало по молба на изпълнителния директор на НАП, овластен в пълномощно от министъра на финасите и е било за възобновяване на производството по несъстоятелност срещу компанията. Ищецът е поискал от съда да обяви фалит на дружеството и постановяване на обща възбрана и запор върху имуществото на длъжника; прекратяването на правомощията на органите му; лишаване длъжника от правото да управлява и се разпорежда с имуществото, включено в масата на несъстоятелността; постановяване започването на осребряването на имуществото, включено в масата на несъстоятелността.

Адвокатите на компанията са оспорили иска и са посочили, че макар да имат съществени забавяния на някои плащания по оздравителния план, "Въгледобив Бобов дол" все пак изплаща своите задължения. 

Кюстендилският съд обаче е приел, че има основания да се твърди, че дружеството е в системно неизпълнение на поетите ангажименти и затова решава, че възобновява делото, което е отворено за първи път през далечната вече 2011 година, и обявява компанията във фалит.

Решението на Кюстендилския окръжен съд подлежи на обжалване. 

Припомняме, че делото по обявяването в несъстоятелност на "Въгледобив Бобов дол" се точи вече осма година. През 2012 г. директорите на компанията предложиха на съда оздравителен план, който трябваше да погаси задълженията във времето. Финансовото министерство одобри плана, като рудникът се задължи да изплати всички задължения на 180 месечни вноски. 

През последните години рудникът стана известен с честите протести на неговите служители заради неизплатени от ръководството заплати. Освен това има сериозни съмнения, че миньорите от рудника често за принуждавани да играят ролята на "изборна машина". От десетина години насам по време на избори правят впечатление високите резултати в сравнение със страната на партията, с която се свързва собственикът на мината.