Турция и САЩ се договориха за прекратяване на огъня в Сирия. Това съобщи вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, който днес пристигна в Анкара за спешни разговори с турския президент Реждеп Ердоган.

Турция се е съгласила изцяло да прекрати военните си операции в Северна Сирия. Според постигнатото споразумение всички военни операции ще бъдат спрени за 5 дни, а САЩ ще помогнат за организиране изтеглянето на кюрдските сили от зоната за сигурност, определена от Турция.

Кюрдските части, които Анкара смята за терористични групировки, ще се оттеглят на юг от 20-километровата лини от турската граница. Вашингтон няма да налага допълнителни санкции в тези 140 часа.

"Не подкрепяме турската операция и наложихме санкции, като президентът даде ясно да се разбере, че ще има нови и още по-строги мерки, ако кръвопролитието и цивилните жертви не спрат", напомни Пенс.

Турция започна нападението си миналата седмица с цел да изтласка кюрдските бойци от границата и да създаде т.нар. „безопасна зона“ за преселване на сирийски бежанци. Критиците се опасяват, че това може да доведе до етническо прочистване на кюрдското население в региона. Решението му предизвика редица критики, като някои го обвиниха, че дава на турския президент Реджеп Ердоган "зелена светлина" за операцията.