Балотажи в Плевен и Русе.

Това сочат проучвания на "Маркет Линкс" за двата областни града, направени по поръчка на бТВ във връзка с дебатите, които телевизията организира, между кандидатите за кметове на местния вот на 27 октомври.

Русе

Проучването за Русе е проведено в периода 2 октомври до 6 октомври по метода на прякото лично интервю сред 315 пълнолетни лица.

Очаква се доста висока избирателна активност - 69%. И почти равен резултат между кандидатите на ГЕРБ и левицата.

"На предишните избори тя беше относително ниска – 40%. Тогава изборите изглеждаха предрешени – кандидатът на ГЕРБ спечели още на първи тур. Сега има нов кандидат, издигнат от управляващата партия. Резултатът не е ясен и вероятно това провокира по-голям интерес към изборите", коментира социологът от "Маркет Линкс" Добромир Живков.

Кандидатът на ГЕРБ Диана Иванова има подкрепа от 18%, а кандидатът на "БСП за България" Пенчо Милков – 15 на сто. Иванова е директорка на Професионалната гимназия по текстил в Русе, а Милков е депутат от БСП.

"Резултатите са близки. В никакъв случай не можем да кажем, че изходът е предиизвестен", подчерта Живков.

По думите му не трябва да се подценява и кандидатът на ВМРО-БНД Галин Григоров, който има подкрепа 11%. Елеонора Николова (СДС), която е и бивш кмет на Русе, има 8%.

При листите за общински съвети ГЕРБ получава 22%, а левицата 14 на сто. Следва ги ВМРО-БНД с 11%.

Плевен

И в Плевен не се очертава победител на първи тур, но за разлика от Русе, там неизвестните са още повече, сочат данните на "Маркет Линкс".

Изследването е проведено сред 320 пълнолетни лица в периода от 2 октомври до 6 октомври по метода на прякото лично интервю.

Избирателната активност ще е по-висока от тази на предходните местни избори през 2015 г. – очаква се да е 53%. На предишните избори беше около 50%, коментира Живков.

Водещ кандидат е сегашният кмет Георг Спартански, издигнат от Инициативен комитет "Община Плевен". Той получава 29%. Спартански е подкрепен е от "Демократична България", СДС и БЗНС.

Следват го Илиян Йончев, БСП с 13 на сто, Мирослав Петров, ГЕРБ – 12%, и Калин Поповски, ВМРО-БНД – 7%.

"Въпросът е с кого Спартански ще отиде на балотаж. Разлика между кандидатите на БСП и ГЕРБ почти няма – с изравнени позиции са", посочи Живков.

Предвид нагласите за избор на общинските съветници отново се очертава фрагментиран общински съвет в Плевен. И на последните местни избори беше такава картината, напомни социолотъг на "Маркет Линкс". Изследването показва, че ГЕРБ получава 18% подкрепа за листата си от съветници, БСП – 14%, а ВМРО-БНД - 8 на сто. Независим кандидат, ДПС и МК ДБ-Обединение имат по 4%.


Експресно проучване на "Маркет Линкс" за Русе е по поръчка на бТВ. Проведено е сред 315 лица над 18 г. в периода 2 октомври - 6 октомври по метода на прякото-лично интервю.

Експресно проучване на "Маркет Линкс" за Плевен е по поръчка на бТВ. Проведено е сред 320 лица над 18 г. в периода 2 октомври - 6 октомври по метода на прякото-лично интервю.