"Пластична катастрофа", "унищожаване на всякакъв вид авторово хрумване" (има се предвид драстичното сходство с паметника на баща и син Славейкови в София – бел. ред.), "сглобен от портрет на Андрей Николов и композицията на Чапкънов", "дублиране" и "реплика" на вече съществуващ обект".

Това са част от коментарите на професионалистите по отношение на проекта на Адриан Новаков за паметник на Пенчо Славейков. Изречени са на 11 декември 2018 г. на заседание на Експертния съвет по Изобразителни изкуства към Министерството на културата. Тогава предложението на Новаков е категорично отхвърлено, като авторът получава препоръка да представи нов проект, в който да избегне асоциацията със съществуващия паметник на Славейков, както и да поправи установените композиционни и пластични пропуски.

Обсъждането продължава около един час. Експертите, сред които са директорката на Националната галерия Ярослава Бубнова, председателят на СБХ Любен Генов и скулпторите Иван Русев, Бойко Митков и Христо Харалампиев, категорично отхвърлят проекта. Смятат, че ако го приемат, няма да е в интерес нито на Трявна, където е планирано да бъде поставен паметникът, нито на Адриан Новаков, защото няма да го представи в добра светлина като скулптор.

Баща и син Славейкови на площад „Славейков“, автор: Георги Чапкънов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков
Андрей Николов, бюст-паметник на Пенчо Славейков, Алея на бележитите българи, Борисова градина. Снимка: Регистър на паметниците в София

През декември 2018-а Новаков сякаш си взема бележка, защото на 16 май 2019-а се явява с нов проект пред Съвета, съобщава, че се е съобразил с препоръките и така работата му е придобила по-силно авторско звучене. Този проект е с доста различен замисъл от първоначалния – има промяна в движението на фигурата, вида на пейката, а най-вече Пенчо Славейков е портретуван гологлав. Шапката му стои от дясната му страна на пейката. По този повод комисията препоръчва:

"Мястото на шапката е на главата. Ако фигурата е гологлава, шапката изобщо няма място в композицията".

Скулпторът се съобразява с бележката и именно този проект е реализиран пред родната къща на поета в Трявна.

Редактираният от Адриан Новаков паметник, създаден по препоръките на специалистите. Тази версия е поставена пред къщата на фамилия Славейкови в Трявна, където се ражда Пенчо Славейков.

В същото време обаче Новаков не се отказва от "пластичната катастрофа", както е определен предишният му проект, и именно него ще постави в края на този месец пред библиотеката в Милано.

"Нашият съвет е консултативен и каквото можем да направим – сторихме го. Нямаме правомощия да се произнасяме за чужбина", коментира пред Площад "Славейков" скулпторът проф. Христо Харалампиев – председател на Съвета към Министерството на културата.

Пътят на отхвърления паметник към Италия минава през Трявна. Местната общинска управа, начело с кмета Дончо Захариев решава да обяви конкурс за паметник на Славейков-син. На първото заседание на Експертния съвет към МК главният архитект на града – г-жа Кметова, съобщава, че конкурсът "е нещо като национален", но все пак "вътрешен" – само в рамките на Трявна и близките градове. Става ясно, че не е съгласуван със Съюза на художниците, нито с някоя друга професионална гилдия. На този вътрешен конкурс били поканени да се явяват четирима участници. Подадени са три проекта. Всички те са класирани и съответно получават награда – 1000 лева за първо място, 500 за второ и 300 лева за трето. Победител става Адриан Новаков от Габрово, който печели одобрението на местната община и неодобрението на Експертния съвет. Втори е Веселин Костадинов от Варна, а трети – Велизар Захариев от Севлиево.

Площад Славейков

Остава неясно защо Общината в крайна сметка сключва договор с Новаков, след като спечелилият конкурса проект е отхвърлен, а новият няма нищо общо с първоначалния си вариант. Отговорът на въпроса защо не е назначено второ състезание след очевидния провал на първото също би бил интересен.

Видео от заседанието на Експертния съвет по Изобразителни изкуства към Министерството на културата: