Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Малко след изненадващата смяна на изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов това лято, антикорупционната комисия откри, че той е бил в конфликт на интереси поради това, че паралелно е бил и в съвета на директорите на "Булгаргаз" и е взимал на практика решения, свързани със самия себе си. 

Това става ясно от решение на Комисията за противодействия на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), публикувано на сайта й. То излиза близо година след подаването на сигнала през ноември 2018-а, като не е ясно на какво се дължи този дълъг срок на проверката. За наличието на решението съобщава в. "Капитал", който се е натъкнал на него. По правило КПКОНПИ не съобщава изрично, че е излязла с някое решение по линия на конфликта на интереси.

Случаят с Петьо Иванов обаче поставя под въпрос дали и сегашното ръководство на БЕХ не е в конфликт на интереси. Става въпрос за Жаклен Коен, който замени Иванов, Живко Динчев (член на Съвета на директорите (СД)) и Андон Андонов (председател на Съвета на директорите). Коен, освен изпълнителен директор на държавния енергиен холдинг сега, е член на съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй", Динчев е изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица-изток 2", а Андонов е изпълнителен директор на "Мини Марица-изток".

По същество КПКОНПИ намира, че Петьо Иванов в качеството му на член на съвета на директорите и изпълнителен директор на БЕХ е участвал през август 2017 г. в заседание на СД на дружеството и е гласувал за избирането му за член на СД на "Булгаргаз", а през ноември е гласувал за преизбирането си. През декември е подписал сам със себе си договор за възлагане на управлението, от една страна като изпълнителен директор на БЕХ, а от друга страна като част от "Булгаргаз". А през юни 2019-а е участвал на заседание на енергийния холдинг за приемане на годишен финансов отчет и доклад за дейността на "Булгаргаз" за 2018 г.

Доколкото Коен и Андонов са в БЕХ от малко повече от два месеца, все още не са имали възможност да гласуват определени решения за дъщерните дружества, в които участват. Но при Живко Динчев не е така - той е директор в БЕХ от 2015 г. и като такъв е гласувал преизбирането си за член на съвета на директорите на ТЕЦ-а и определянето на възнаграждението си. Точно същото, в каквото е обвинен и Петьо Иванов, посочва "Капитал".

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.