Испанският Върховен съд днес призна за виновни 12 бивши каталунски политици и активисти за ролята им в движението за отцепване през 2017 г., предаде Асошиейтед прес.
Съдът осъди бившия вицепрезидент на Каталуния Ориол Жункерас на 13 години затвор за подбуждане към размирици и злоупотреба с държавни средства. Присъдите на останалите са между 9 и 12 години.
Дванайсетте подсъдими бяха изправени пред съда за действията си по време на опита на Каталуния да се отдели от Испания след референдума за независимост, който за Мадрид е незаконен.
Сепаратистките организации бяха заявили, че ако някой от подсъдимите бъде признат за виновен, те ще организират протести и "мирно гражданско неподчинение". Испанските власти разположиха допълнително стотици полицаи в региона непосредствено преди обявяването на присъдите.

Бившият каталунски президент Карлес Пучдемон осъди днес решението на съда, като го нарече "нелепо", предаде Франс прес.

"Общо 100 години затвор. Това е нелепо. Сега това повече отвсякога е насочено срещу вас и семействата ви. Време е да реагираме като никога досега. В името на бъдещето на нашите синове и дъщери. За демокрацията. За Европа. За Каталуния", написа Пучдемон, който след неуспешния опит за отцепване живее в Белгия.

Жункерас обяви, че въпреки тежките присъди движението за отцепване ще стане "още по-силно", съобщава БТА.

"На тези, чието единствено желание е да причиняват зло, казваме, че нищо не е приключило днес, не сте победили, нито сте убедили някого. Ще се върнем и ще се върнем още по-силни. Без никакво съмнение ще се върнем и ще победим", обеща Жункерас в писмо до привържениците си, написано в затвора и публикувано от неговата партия Републиканска левица на Каталуния.

ЕК: Това е вътрешен въпрос на Испания

„Еврокомисията не коментира решения на националните съдилища. Позицията ни по този въпрос е добре известна и не се е променила. Това е и остава вътрешен въпрос на Испания, който трябва да бъде решен в съответствие с нейния конституционен ред“, заяви говорителката на ЕК Мина Андреева.

Тя допълни, че Брюксел уважава испанския конституционен ред, включително решенията на испанското правосъдие.

Колкото до избухналите в Испания протести по повод присъдите, те трябва да бъдат мирни, изтъкна Андреева. И припомни, че правото на изразяване на мнение е гарантирано в цяла Европа.