6,5 милиона литра изпит еликсир с кехлибарен цвят и приходи от над 65 млн. евро! Това е равносметката от приключващия днес "Октоберфест". А на най-големия фестивал на пенливата напитка, пивото излизаше с леко солен привкус. Цената на еднолитровите халби бе на средна цена от 10,10 евро.

"Не успяхме да поставим нови рекорди, но и този резултат не е за подценяване", каза шефът на изложението Йозеф Шмид.

Според него лошото време в първите дни на "Октоберфест" са повлияли негативно на консумацията на бира на тазгодишното издание.

Рекордът остава от далечната 1985 година, когато празникът в Мюнхен е бил  посетен от 7,1 милиона души, които са изпили същото количество пиво в литри.

По време на фестивала за медицинска помощ към баварския Червен кръст са се обърнали 7900 души. Около 600 гости на празника са си позволили да прекалят и са получили алкохолно отравяне, като 16 от тях са били непълнолетни. Работа е имала и полицията - служителите на реда са били принудени да задържат 720 души.

Много от посетителите на "Октоберфест" предпочитат да не връщат литровите халби за бира, а да ги взимат със себе си като сувенир. Ако миналата година от бирените шатри са изчезнали 81 000 халби, то тази липсват 112 000.

Първият "Октоберфест" е бил на 12 октомври 1810 г. по случай сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Терезия. Организиран оттогава почти всяка година, фестивалът обаче е бил отменян 22 пъти поради войни, холерни епидемии или във връзка с хиперинфлацията в Германия през 20-те години на 20-и век.