Папа Франциск свика сбор на 200 кардинали, архиепископи и епископи във Ватикана, за да разрешат някои от най-спорните въпроси за семейството в съвременния свят, предаде Би Би Си. Сексът, приемането на контрацептиви, хомосексуализмът и разводът и отношението към тях ще бъдат големите предизвикателства през следващите месеци пред повече от 1.2 милиарда католици от цял свят.

Надявам се Синодът да отговори на епохалните промени, през които преминава живота на съвременните семейства и чиито правилно решаване се очаква от католиците, заяви светият отец. Дискусията ще продължи до 19 октомври. След това цяла година ще се обсъжда от всички католически общности по цял свят. После отново ще бъде свикан Синод и едва след това евентуално ще бъдат дадени новите формулировки и позицията на Римокатолическата църква по проблемите пред семействата.

Най-консервативните католици още отсега се страхуват, че на разведените и отново сключили брак ще бъде разрешено да взимат причастие. Друга деликатна тема е тази за многобройните католици в съвместно съжителство без брак.

Но много по-важно е какво ще реши Синода за абортите, за разводите и за контрацептивите. Католиците нямат право да се развеждат, нямат право на аборт и не се разрешава употребата на противозачатъчни хапчета. Миналата година в специално проучване стана ясно, че повечето католици отхвърлят църковните догми за секса и за контрацептивите.Най-смелите предвиждания са, че Синодът може да разреши дори брак и на отчетата. Тази тема се повдига повече от 15 години. Но папа Йоан-Павел II категорично отричаше всякаква възможност за дискусия. Проблемът за създаване на семейство от свещениците не е заради самия брак, а за привличането по този начин на проповедници, защото от години се чувства отлив и на някои места трудно се намират свещенослужители.

Събрали сме се, не за да изказваме красиви идеи или да изтъкваме кой е по-умен, а да решаваме креативно, свободно и в единодействие проблемите пред семейството, подчерта папа Франциск в базиликата "Свети Петър".

По време на бдение снощи той призова участниците в срещата да "чуят вика на Божия народ" и да се "напоят с миризмата на днешните реалности". "Бракът е иконата на Божията любов" и "семейството е училище на човечеството без аналог", добави папата, за когото защитата на семейството е абсолютен приоритет.

Целта на Синода е да направи учението на католическата църква за семейния живот - брака, секса, контрацепцията, развода и хомосексуализма - актуално за съвременните семейства и по-лесно разбираемо за хората като цяло. Каквито и да се резултатите и след колко време ще бъдат ясни, самият факт на свикване на Синод по тези теми вече се определя от много наблюдатели като революция в Римокатолическата църква.