Вероятно вече сте убедени, че когато един политик не знае какво прави в политиката, започва да пръска тестостерон или да клокочи несвързани неща от високоговорител.

Кандидатът за столичен кмет Волен Сидеров („Атака“) предизвика свой опонент Ангел Джамбазки на дуел. „Поканата“ към кандидата на ВМРО важи за всеки ден, считано от 10 октомври... „където и когато пожелае на физически двубой с всички средства и последствия от това, в който да ми отговори защо цяла година писа доноси срещу мен в Европарламента и да си каже хомосексуалист ли е“, уточни в личния си профил във фейсбук Сидеров.

Щеше да звучи като виц, но е истина. Както онази далечна история от 1894 година, когато министърът на войната подполковник Михаил Савов е предизвикал премиера си Стефан Стамболов на дуел. Само че поводът бил друг. Съпругата на министъра - Смарайда, била нарочена за любовница на Стамболов. А за самата история разкрива опозиционният вестник „Свободно слово“.

„Г. Стамболов, шеф на Министерския съвет, в който г. Савов е член от 3 години, с колегата му Панайот Славков, министър на търговията и земеделието, са блудствували със законната му съпруга в къщата, която е срещу пипиниерата до кавалерийските казарми, и в оная на Г. Ковач, находяща се в Пиротска улица, и още в други някои домове, дето тя е била отвеждана скритом“, пише изданието.

А проправителственият вестник "Свобода" отвръща:

"Мерзавците около "Св. слово", за да достигнат да станат министри, прибягнаха към най-ниските осъдителни средства, а именно да се ползуват от нещастията и срама на един полудял човек и на неговата побесняла жена. Тия подлеци публикували една гнусна и клеветническа статия, с която се мъчат да хвърлят кал върху м-р-председателя г. Стамболова и да направят да мине за истина една съчинена от тях интрига...“

Двамата дуелисти избират секунданти, започва размяна на писма, но до дуел между Савов и Стамболов така и не се стига. Обаче две години след тази случка в новоприетия Наказателенъ законъ „двубоят“ е вписан като престъпление:

„Двубой е правиленъ и при еднакви условия сговоренъ бой между двоица съ смъртоносно оръжие и въ присътствие на секунданти не по-малко отъ едного отъ всяка страна.“

За участие и причиняване на „лека телесна повреда“ наказанието на когото и да е от участниците е не по-малко от месец затвор. При смърт обаче се предвижда строг тъмничен затвор до пет години. „Ако ли е било уговорено да се биятъ на смърть, то убиецътъ се наказва: съ строгъ тъмниченъ затворъ до седемь години“, се казва в тогавашния наказателен кодекс.

Предвидено е било наказание и до една година тъмничен затвор за секунданти, които не са опитали да помирят противниците. Но се прощава на присъстващите на двубоя лекари и свидетели.

Този състав на Наказателния закон е изтрит през 1951 година, когато е приет изцяло ново наказателно законодателство.

За дуелите по царско време пише и Елин Пелин във в. „Щурец“, когато на 9 септември 1933 г. е публикуван разказът му „Смелост“:

"Да се явиш лице срещу лице с един противник и с напълнени пистолети да изкупувате някаква си накърнена чест! Това не звучи ли на варварщина? Не е ли по-практично и по-целесъобразно да го причакаш някъде на тъмно и да му светиш маслото с един вистрел. Защо са нужни тук церемонии, хвърляне на ръкавици, измерване на крачки. Тези работи за нервите на съвременния цар на цивилизацията - човекът - са непоносими."

"Ако не ти стига кураж да го застреляш из засада поради това, че имаш естествено отвращение от кръвта, то можеш да го убиеш морално чрез клевета, чрез интрига, чрез пресата. Това са легални средства, с които напълно безопасно можеш да си послужиш, без да показваш своята висша добродетел смелостта."

Историците казват, че всичко, което се случва днес, е едно позабравено минало. И преди е имало „вестници бухалки“ и политически интриги,  и любовни афери, и секс скандали – все зрелища за народа.

Но като че ли поне е имало и доза чест. Днешното безчестие ражда смешни имитации.

Имитации, в които дуелиращите се не защитават толкова накърнено име или достойнство (те отдавна са ги изгубили), колкото търсят предизборни дивиденти. И то предимно по грозния начин.