Евродепутатите отхвърлиха днес кандидатурата на французойката Силви Гулар за еврокомисар.

Днес тя бе изслушана за втори път от тях, но отново не можа да ги убеди, че е способна да поеме един от най-важните ресори, включващ вътрешния пазар, технологиите и отбраната.

Кандидатурата й бе отхвърлена с тайно гласуване от депутатите от комисиите по вътрешен пазар и по промишленост, изследвания и енергетика.

И при двете изслушвания Силви Гулар бе разпитана за твърденията, че е използвала неправомерно у дома си свой помощник от Европарламента, когато е била депутат в него. Тя бе питана и за работата сив американски мозъчен тръст, както и за обхвата на нейния ресор.

Провалът на Гулар е сериозен удар срещу френския президент Еманюел Макрон, който се смята за новия силен човек в Европа. Именно той стана причина либералите да се превърнат в незаобиколим фактор в Европарламента.

Подозренията са, че по този начин дясноцентристите в лицето на Европейскта народна партия (ЕНП) си отмъщават на либералте от „Обнови Европа“ (ОЕ) заради провала на кандидатурата на германеца Манфред Вебер за председател на Еврокомисията. Вебер бе издигнат от ЕНП, която и след изборите през пролетта остана първа сила в Европарламента. Но Макрон бе човекът, който провали избирането му.

"По всяка вероятност новата Еврокомисия няма да бъде гласувана на 23 октомври, както бе по план", заяви пред Клуб Z българският евродепутат Андрей Ковачев.

За тази вероятност намекнаха и източници от администрацията на Европарламента.

Ударът е и срещу новоизбраната председателка на Еврокомсията Урсула фон дер Лайен.

Днес отхвърлените кандидати от представения от нея екип станаха трима. Освен Гулар това са румънката Рована Плумб и унгарецът Ласло Трочани. Двамата бяха уличени в конфликт на интереси от Комисията по правни въпроси и изслушването им бе отменено. А Фон дер Лайен бе посъветвана "да вземе мерки", което бе изтълкувано "да предложинови кандидати".

Унгария веднага предложи представителя си в ЕС Оливер Вархей.

Урсула фон дер Лайен досега отхвърли двама нови кандидати, предложени от Румъния. Отгоре на всичко днес правителството в Букурещ падна и нещата стават още по-сложни. Кризата в северната ни съседка е още един аргументв полза на отлагането на избирането на следващата Еврокомисия.

Макрон: Гулар бе обект на политическа игра

„Силви Гулар бе обект на политическа игра, която засяга цялата Еврокомисия“, се казва в специално изявление на френския президент Еманюел Макрон.

Той допълва, че ще обсъди въпрса с Урсула фон дер Лайен и ще се постарае да гарантира, че ресорите, поверени на кандидатката, ще останат за Франция.

След отхвърлянето на трима кандидати сериозно се заговори за прехвърляне на няко от ресорите от един на друг кандидат.

Искра Михайлова: Всички са изненадани, тя бе много добре подготвена

„Първо, всички ме много изненадани.“

Така българската депутатка Искра Михйлова т ДПС и „Обнови Европа“ (ОЕ) коментира отхвърлянето на Силви Гулар. Михайлова е и зам.-председател на политическата група на либералите, която подкрепяше французойката.

„Силви Гулар бе много добре подготвена и тези, които я изслушваха, видяха отлично това. Тя се изказа много компетентно по всички въпроси, свързани с нейните ресори.

Второ, с отхвърлянето й поставяме под въпрос  встъпването в длъжностна новата Еврокомисия, което по регламент трябва да стане до 1 ноември. Ще загубим много ценно време“, допълни Михайлова.

Тя обаче отказа да коментира твърденията, че с отхвърлянето на Гулар от ЕНП си отмъстили на либералите за провала на избора на Манфред Вебер за председател на Еврокомисията.

„Не бих искала да слизам до махленския тон на някои въпроси, които днес някои хора задаваха на Гулар“, каза българската евродепутатка.