Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Анализ на института "Бъркли ърт" установи, че през лятото в Северното полукълбо са поставени почти 400 рекорда за високи температури, съобщава Би Би Си.

Рекордите са подобрени в 29 държави от 1 май до 30 август тази година. Една трета от тях са в Германия, следвана от Франция и Холандия.

През цялото лято има 1200 случая на места в Северното полукълбо, където температурата е най-висока за дадения месец.

Данните са от метеорологични станции в Северното полукълбо, където се правят наблюдения от поне 40 години. Но има и такива, работещи от 150 години.

По време на горещите вълни в Европа през юни и юли бяха подобрени редица местни и национални рекорди. Във Франция температурата достигна 46 градуса Целзий - абсолютен рекорд. Рекорди бяха поставени и във Великобритания, Белгия, Германия, Люксембург и Холандия.

В САЩ са подобрени 30 рекорда, в Япония - 10.

Най-много температурни рекорди в обхванатите измервателни станции са подобрени от 2010 г., следвана от 2003 г.

Увеличаващият се брой безпрецедентни пикове на високи температури е част от дългосрочната тенденция за глобално затопляне, каза д-р Робърт Роди от "Бъркли ърт".

"В миналото обикновено около 2 процента от метеорологичните станции отбелязваха рекорд за висока температура през дадена година - обясни той. - Напоследък понякога има години като 2019-а с 5 или повече процента от метеорологичните станции с нов рекорд."

Юли 2019 г. беше най-горещият месец в света, откакто се правят измервания. Предишният рекорд е бил от юли 2016 г. Глобален рекорд беше поставен и за юни тази година, пише БТА.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.