Ирак отново гори. Повече от 110 души намериха смъртта си, а над 6000 бяха ранени в улични антиправителствени бунтове през последната седмица.

Протестиращите сочат като главна причина липсата на работа, перспектива и обвиняват в корупция правителството на министър-председателя Адел Абдел Махди, дошло на власт преди година.

Полицията използва бойни патрони, за да ги разпръсне, което обяснява броя на убитите в сблъсъците.

Социалните мрежи показаха кадри на демонстранти, които скандират “Свободен Ирак! Иран - вън!”

Правителствени сили гонят демонстранти в Багдад.

Иран и Ирак воюваха от 1980 до 1988 година, но се сближиха след американското нахлуване в Ирак през 2003 година и свалянето и екзекуцията на диктатора му Саддам Хюсеин.

Днес управляващите аятоласи в шиитски Иран обвиняват САЩ, Израел и Саудитска Арабия, че подстрекават бунтовете в Ирак, за да противодействат на иранското влияние там.

Ирак е преобладаващо шиитска държава, която по времето на Саддам бе управлявана от сунитското малцинство, но това положение се промени диаметрално след втората война в Залива и падането на режима.

Размириците са най-големите, откакто Багдад сложи край на метежа на сунитската групировка “Ислямска държава” (“Даеш”) преди две години.

Подобно на т.нар. Арабска пролет, започнала през 2011 година в Северна Африка и Близкия изток, иракското протестно движение се роди в социалните мрежи като реакция на безработицата, корупцията и престъпността в обществените услуги, преди да вземе политически завой и да иска смяна на правителството, отбелязва Франс прес.

Според агенцията няколко седалища на политически партии, сред които и проирански, са били опожарени в южната част на страната. 

Паравоенни шиитски милиции, близки до Иран декларираха, че са готови да се намесят със сила срещу протестите, за да предотвратят “държавен преврат или въстание”, ако правителството им нареди.

Шиитът Абдел-Махди, 77-годишен икономист, бивш министър на петрола и вицепрезидент на страната, някога е бил член на силната шиитска партия “Върховен ислямски иракски съвет”. 

Поради враждебността си към Саддам партията дълго е била базирана в Иран. Тя се е противопоставяла на американската администрация в Ирак, но е поддържала тесни връзки с подкрепяни от САЩ групи, противници на Саддам като кюрдите и Иракския национален конгрес.  

“Иран и Ирак са две нации, чиито сърца и души са свързани … Враговете се опитаха да посеят вражда, но не успяха и заговорът им няма да им ефект”, заяви в понеделник в Туитър върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

“Враговете се опитват да саботират всяко отваряне между Иран и неговите съседи”, каза говорителят на иранското правителство Али Рабаей.

Според Иран безредиците са насочени и срещу 1,8 милиона шиити от Иран, които всяка есен отиват в Кербала (на 110 км на юг от Багдад), за да се поклонят пред гробницата на имам Хюсеин, внук на пророка Мохамед, загинал в битка с войските на омеядския халиф Язид край този град през 680 година.

Особено напрегнато е положението в Садр сити, шиитския квартал на Багдад, където живее една трета от 8-милионното население на столицата - в преобладаващата си част без електричество и без течаща вода, отбелязва Ройтерс.

Там демонстрантите подпалиха автомобилни гуми пред сградите на местната управа и съд. Изстрели от тълпата убиха един полицай и раниха други четирима през нощта на понеделник срещу вторник. Жертвите в при сблъсъците в този район на Багдад бяха 15 в неделя вечер.

Репортери на Ройтерс съобщиха, че снайперисти от правителствените сили стрелят по протестиращите от покривите на сградите.