СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Джихадисти от терористичната организация “Ислямска държава” (ИД) готвят пъклен план за атентати в Европа.

Те ще влязат от Сирия в Турция под прикритието на бежанци. Там ще ги чакат техни хора, които ще ги снабдят с фалшиви паспорти. С тези документи за замоличност и вече като бежанци, макар и мними, престъпниците ще проникнат в Европа през балкански държави с една цел – осъществяване на кървави атентати.

Това не е сценарий за филм на ужасите, а информация, придобита от тайните служби на САЩ, съобщи днес неделното издание на в. “Билд” – “Билд ам Зонтаг”. Най-тиражният германски вестник се позовава на свой сигурен източник от спецслужбите.
Американците са успели да хакнат кодовете на комуникациите на тартори от ИД. От подслушаните разговори станало ясно какъв пъклен план кроят терористите.

Снабдени в Турция с фалшиви паспорти на сирийски бежанци, ислямистите планирали да достигнат до европейски държави по суша – с влакове или автобуси. Те нямали намерения да ползват самолети поради затегнатите проверки по европейските летища.

Цялата секретна информация по случая американците предали на германските си колеги, твърди “Билд ам Зонтаг”.
По този повод говорител на вътрешното министерство в Берлин заявява за изданието: “Германия е във фокуса на ислямския тероризъм. Налице е заплаха от най-висока степен за вътрешната ни сигурност, която всеки момент може да се превърне в реалност под формата на атентати с различни измерения и интензивност. Силите за сигурност са със заострена бдителност.”

От Сирия в Турция вече успяха да проникнат над 1,5 милиона бежанци, притокът на прокудените мирни граждани продължава.
Много е трудно при такова положение, граничещо с хаос, сред стотици хиляди сирийци да се разбере кои и колко джихадисти са сред тях.

Експерти по терора отдавна бият тревога, че джихадистите възнамеряват да пренесат кръвопролитието в Западна Европа. Германия, Великобритания, Франция и други държави са на страната на САЩ в битката срещу ИД.

Според експерта по ислямски науки Гидо Щайнберг терористите от ИД са твърдо решени да си отмъстят за ударите по въздуха срещу техни бази в Сирия и Ирак. Те нямало да се задоволят само с обезглавяване на западни заложници. Четвъртата им жертва вчера беше британският хуманитарен работник Алън Хенинг (47 г.), за което Клуб Z съобщи. На обезглавяването му беше показан следващият набелязан за ликвидиране – американският заложник Питър Кейсиг (26 г.).

“Явно тези зверства не са достатъчни за джихадистите. Западни тайни служби имат информация за готвени атентати в Европа. Ислямистите от ИД са решени да отнемат “славата” на “Ал Каида” като най-опасната терористична организация. От друга страна ИД иска да удари болезнено държавите, които бомбардират по въздух базите й в Сирия и Ирак, но и тези, които снабдяват кюрдите с оръжие”, пише днес сп. “Шпигел”.

Както е известно, Германия не участва в ударите, но задели 70 милиона евро за въоръжаване на кюрдите. Първите доставки вече са в Ирбил, а в Бавария кюрдски военни преминават подготовка по боравене със западни оръжия.