И на тези избори в София всички бюлетини след края на изборния ден ще се събират в зала "Арена Армеец", въпреки че ЦИК на 2 септември взе решение това да става в три отделни пункта, разделени по райони.

Това се разбра от думите на председателката на общинската избирателна комисия в София (ОИК-София)  Полина Витанова пред БНТ.

По думите й "за съжаление "Арена Армеец" е единственото място, където могат да бъдат обособени трите пункта за приемане на изборните книжа и материали".

Така излиза, че отделни пунктове ще има, но те отново ще са на едно и също място.

Темата е чувствителна след местния вот през 2015 г., когато именно в "Арена Армеец" стотици членове на секционните избирателни комисии чакаха близо 2 дни да предадат изборните книжа от проведените избори и те да бъдат обработени. Стигна се до пълен хаос и протест, имаше случаи на припаднали от изтощение хора, а няколко души бяха откарани в болница. Членовете на СИК скандираха "убийци" и "оставка", тогавашната председателка на ОИК Диляна Иванова хвърли дори обвинения, че сред хората, на които им прилоша от чакане и хаос, има симуланти. По-късно тя подаде оставка (след настояване от Бойко Борисов в качеството му на лидер на ГЕРБ - б.р.) Вицепремиерът и тогава Томислав Дончев, който традиционно отговаря за организацията на избори от страна на Министерския съвет, пък приписа неразбориите законодателството. 

Решението за вота на 27 октомври в София за събирането на бюлетините и протоколите от гласуването от ОИК-София е от 2 септември и гласи:

1. Приемането на протоколите на СИК и останалите книжа и материали от ОИК в Столична община технически да се извършва едновременно в три обособени пункта на територията на град София.

1.1. В първия пункт да се приемат книжата и материалите от  следните административни райони: Витоша, Изгрев, Красно село, Лозенец, Младост, Панчарево, Студентски и Триадица.

1.2. Във втория пункт да се приемат книжата и материалите от следните административни райони: Възраждане, Искър, Кремиковци, Оборище, Подуене, Сердика, Слатина и Средец.

1.3. В третия пункт да се приемат книжата и материалите от следните административни райони: Банкя, Връбница, Илинден, Красна поляна, Люлин, Надежда, Нови Искър и Овча купел.

2. За целта членовете на ОИК в Столична община да се разпределят фактически в трите пункта, както следва:

- в пункта по т. 1.1. – председател, секретар и 13 членове;

- в пункта по т. 1.2. – заместник-председател и 12 членове;

- в пункта по т. 1.3. – заместник-председател и 12 членове.

Решението на ЦИК предполага още между трите отделни пункта за прием на изборните книжа трябва да бъде осигурена постоянна видео-конферентна връзка между членовете на ОИК, разпределени в трите пункта. "За целта във всеки пункт се обособява специално помещение за видео-конферентна връзка. При свикване на заседание на комисията, осъществяването на видео-конферентната връзка между членовете на ОИК в трите пункта и присъствието им в помещенията за видео-конферентна връзка, е достатъчно условие да се приеме, че те присъстват на редовно заседание на комисията", гласи текстът.

Дали това изискване ще се обезсмисли, защото членовете на ОИК ще са на една и съща територия и адрес, дори и раздени в пунктове - предстои да се разбере. След изявленията от ОИК централната комисия все още не е взела отношение. 

От ОИК-София днес призоваха членовете на СИК да се включат в обученията за провеждане на изборите, тъй като вотът в София ще е най-сложен: на места избиратели ще гласуват с четири бюлетини - за кмет на общината, за общински съветници, за кмет на район и за кмет на населено място. В резултат членовете на СИК ще трябва да попълват изборни протоколи от по 18 страници.

"Протоколите са много по обем, различни по обем и без да бъде обучен човек и да му бъде показано точно къде са слабите места, къде би могло да се получи несработила контрола, не биха могли членовете на СИК, необучени в изборния ден да се ориентират правилно и да дойдат с вярно попълнени протоколи", заяви пред БНТ Жана Иванова, секретар на ОИК-София.