Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В навечерието на редовното заседание на Съвета за електронни медии (СЕМ), на което трябва да се реши съдбата на генералния директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов, над 100 служители на обществената медия от различни програми, включително и от регионални радиостанции, както и с различни длъжностни характеристики, изпратиха писмо до медийния регулатор, в което настояват проблемът да се върне там, където му е мястото.

Повод за изпращането на писмото е фактът, че темите със спирането на програма "Хоризонт" и натискът върху ръководството, за какъвто свидетелстват редица журналисти от радиото, сред които и освободената за кратко от ресора си и от ефир Силвия Великова, все повече се обръща към тезите на самото ръководство и на служителите, които го подкрепят, а именно: това е саботаж, това е клевета и сценарий на една шайка хора, която иска отстраняването на Костов. В негова защита излязоха миналата седмица служители на БНР, които поискаха 100 дни толеранс, за да разгърне управленската си програма. Над 70 от тях обаче вече изминаха.

"Досега не сме си позволявали да говорим от името на БНР и под позициите ни стоят имената ни. Ще ги видите и сега - от различни програми, предавания, звена, както и от различните синдикални организации. По време на изслушването на част от синдикалните активисти на 3 октомври чухме да ни наричат "една шайка" и "онези от "Хоризонт", да ни обвиняват, че "участваме в сценарий", част, от който е спирането на програма "Хоризонт", и че сме "принуждавали колегите си да искат оставката на генералния директор", посочват тези над 100 журналисти.

Ето и пълния текст на становището до медийния регулатор:

Становище

От работещи в Българското национално радио

Уважаеми членове на Съвета за електронни медии,

обръщаме се към вас в седмицата, в която се очаква Вашето решение по казуса с кризата в БНР. След "хепънинга" под прозорците Ви и срещата Ви с част от работещите в радиото, бихме искали да върнем проблема там, където му е мястото – в рамките на 24 часа на 12 септември 2019 г. беше направен опит да бъде цензуриран журналист от "Хоризонт" и на 13 септември 2019 г. безпрецедентно спря програмата. Според Прокуратурата - след кореспонденция между представител на ръководството и НУРТС, без никакви технически причини.

Не оспорваме важността на работата на всеки от колегите ни. Радиото не може нито без репортери, нито без звукорежисьори, нито без техници, нито без музиканти, нито без администрация, но имаме различна функция в производството на крайния радио продукт. И може би оттук идват различията ни. За нас основна ценност е гарантираното и от Конституцията право на свободно изразяване. Затова сме и толкова чувствителни към случилото се на 12 и 13 септември 2019 г.

Досега не сме си позволявали да говорим от името на БНР и под позициите ни стоят имената ни. Ще ги видите и сега - от различни програми, предавания, звена, както и от различните синдикални организации. По време на изслушването на част от синдикалните активисти на 3 октомври чухме да ни наричат "една шайка" и "онези от "Хоризонт", да ни обвиняват, че "участваме в сценарий", част, от който е спирането на програма "Хоризонт", и че сме "принуждавали колегите си да искат оставката на генералния директор".

Под въпрос беше поставена свободната воля на 17 от 19 -те кореспонденти на БНР. Дълбоко сме възмутени от чутото по време на срещата Ви с представители на два от синдикатите в БНР, че работещите в "Хоризонт" са  "една шепа хора“ с високи заплати“, които се занимават само с това да сменят генералните директори, които не са им удобни.

Това, с което сме напълно съгласни обаче е, че в Радиото има напрежение, а това пречи на работата ни. Надяваме се, че СЕМ ще реши как и кой да поеме отговорността за спирането на ефира и за нарушаването на лицензията. Ваши са правомощията да определите допустимо ли е да се оказва натиск върху Радиото и кой позволява това.

Оставката или предсрочното освобождаване на генералния директор е единственият разумен ход, за да бъде запазен авторитетът на БНР.

Не може и не бива да бъде съпоставян опитът за налагане на цензура с обещания за увеличаване на доходите. Хората биват използвани и настройвани срещу измислен враг посредством ниските им заплати. Най-страшно е разделението като продуциран от ръководството механизъм за оцеляване чрез неглижиране на спирането на програмата.

Държим да подчертаем, че никога не сме се противопоставяли на каквито и да било финансови проверки и ревизии, на което и да било ръководство.

През последните дни се чуха призиви, че генералният директор има право на 100 дни спокойствие, но от това, което той успя да свърши само за 70 дни, можем да предположим как ще изглежда целият мандат.

Поставени са под съмнение доверието и престижът на обществената медия.

Ключови думи

Коментари

Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

A стига бе

тоя Костов още ли не е в затвора? Не чул, не разбрал че радиото било спряло. Че какво тогава работи тоя шопар? Чисто криминално деяние.
ефрейтора от 50130's picture
ефрейтора от 50130
ефрейтора

Не се хабете ,

истинският директор на БНР-Силвия Великова /да се свети името и / е под чадъра на главанака Борисов . Така че , опичайте си акъла , да няма последствия...
 's picture

смехурко

Новите тролове

Новите тролове да не са на ДПС, че така настървено защитават човек, който (прости ми ,Боже, не става за тази работа, очевидно поради ниско IQ=

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.