Президентът на Австрия Александър ван дер Белен даде на лидера на консервативната Австрийска народна партия (АНП) Себастиан Курц мандат за съставяне на правителство след победата на АНП на предсрочните парламентарни избори на 29 септември, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.
АНП спечели изборите с 37,5 процента от гласовете или 71 депутатски места. Втори са социалдемократите с 21,2 процента и 40 места. Трети са досегашните коалиционни партньори на Курц от крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) с 16,2 процента и 31 места. Следват Зелените с 13,9 процента и 26 места и либералната партия "Нова Австрия" с 8,1 процента и 15 места.

Според експерти най-вероятните варианти за следващ кабинет са съюз на АНП на Курц със Зелените или със социалдемократите или повтаряне на коалицията с АПС. Съюз със Зелените обаче може да се натъкне на трудности заради техни разногласия с АНП за миграционната политика.
При връчването на мандата за съставяне на правителство президентът Ван дер Белен поиска от Курц приоритет на следващия кабинет да бъдат проблемите на околната среда и климатичните промени, предаде ДПА.
Курц обаче посочи за свой основен приоритет не климатичните промени, а икономическата и миграционната политика. Той каза, че глобалното затопляне е ключов проблем, но добави, че всякакви решения трябва да създават печеливша ситуация както за околната среда, така и за икономиката, пише БТА.