Премиерът Кириакос Мицотакис разкри в петък план от четири точки за справяне с миграцията след рязкото увеличаване на пристигащите през последните месеци, особено на гръцките острови, пише електронното издание на атинския вестник Kathimerini, цитирано от "Фокус"

„Законодателството, насоките на политиката и ежедневното контролиране на проблема ще се променят“, заяви Мицотакис пред депутатите в гръцкия парламент.

Повтаряйки убеждението, че по-голямата част от новите пристигащи са икономически мигранти, а не бежанци, той заяви, че процесът на предоставяне на убежище ще бъде ускорен и ще стане „строг, но справедлив“, в опит да се навакса изоставането от хиляди молби.

Втората част на плана предвижда подобрена координация между различните части на публичната администрация, участващи в управлението на миграцията, докато третият приоритет е засилване на граничните патрули, както и продължаване на усилията за преместване на мигрантите от пренаселените островни лагери в такива на континента.

"Повече от 20 000 лица, търсещи убежище, ще бъдат преместени в 10 регионални центъра на континенталната част", каза Мицотакис, като заяви, че местата са договорени с регионалните власти след реакции в някои части на страната.

Премиерът добави, че ще постави проблема на следващата среща на върха на Европейския съюз, като евентуално ще препоръча санкции за европейските страни, които отказват да приемат мигранти по договорени квоти.

Той също така каза, че Турция "трябва да изпълни своите отговорности“. Анкара "има способността да контролира потока към Егейско море", заяви Мицотакис.

„Не може да се създава впечатлението, че Турция използва този въпрос за собствените си геополитически амбиции."