След като журналистите в БНР протестираха срещу отнемане свободата на словото с "Let it Be" в ефир, след като и над Петър Волгин облаците се сгъстиха и предаването, което водеше - "Деконструкция" бе свалено, сега Българското национално радио (БНР) се тресе от нов скандал. С привкус на Априлския пленум на БКП.

В дъното му са журналистите Емил Янев и Кин Стоянов. Двамата вече са освободени от работа, но една позиция на настоящия директор на Радио София Митко Димитров, публикувана на сайта на медията, с която той обяснява защо БНР се разделя с Янев и Стоянов, разбуни духовете. Причината: Димитров обвинява бившият директор на радиото Валери Тодоров и съпрогата му, която е продуцент там - Весела Маева, в "сериозно финансово нарушение" и шуробаджанащина.

Димитров обвинява Янев и Стоянов в това, че гостите им в ефир са получавали възнаграждения за участията си. От писмото се подразбира, че това е ставало със знанието на Маева, както и че самата Маева е била назначена на работа в радиото благодарение на съпруга си.

"Недопустимо е служители на радиото да употребяват ефира и за лични цели. Съжалявам, но трябва да призная вината си, че не наказах Емил Янев и Кин Стоянов при откриването на сериозно финансово нарушение, реализирано с техните подписи и на тогавашния главен продуцент на програмата Весела Маева, която е и съпруга на тогавашния генерален директор на БНР Валерий Тодоров. Наистина съжалявам, но го направих, за да не бъдат уволнени. Ясно и категорично заявявам, че не бих взел пример от бившия генерален директор Валерий Тодоров, който беше назначил съпругата си за главен продуцент на медията. За щастие моята ценностна система е различна", пише в позицията си дирекорът на Радио София.

Той обвинява още двамата журналисти в това, че не са идвали на работа, че искали да окупират ефира, демонстрирали "високомерие, недоволство и нежелание да работят", а Янев дори не информирал ръководството, че бил "активен участник в предизборната кампания като водач на листа в един от софийските райони". 

В крайна сметка двамата са били освободени от работа по взаимно съгласие и на двете страни.

В заключение Митко Димитров посочва, че личната му вина била в това, че е проявявал търпимост. И посочва:

"На последно място искам да опонирам на съмненията за моята компетентност. За 30-те си години съм завършил 4 специалности в СУ "Свети Климент Охридски" и съм защитил докторска степен на тема „Управление на знанията в БНР като фактор за опазване на националната идентичност".

"Ние се стремим да направим и ще направим Радио София истинска младежка програма с ясното съзнание, че това няма да е лесно. Най-малкото, защото срещу тази идея стоят хора, ясно доказали своята принадлежност към времето, когато априлският пленум на БКП е определял как да живеем и мислим".

Провокиран от обвиненията по негов и на съпругата му адрес, бившият генерален директор на националното радио изпрати до Клуб Z писмо с молба да бъде публикувано като право на отговор. 

"Не си спомням да съм ви писал, но се налага да ви отговоря. Пиша и усещам, че се цапам. Написаното от вас по адрес на колеги и по мой адрес напълно отговаря на духа и стилистиката на Априлския пленум на БКП, който цитирате", пише Валери Тодоров.

Тодоров припомня, че Маева работи преди него в БНР, затова няма как да е била назначена благодарение на опеката му. На свой ред бившият директор изброява два случая, в които Димитров е ходатайствал за свои близки - първо за бивша вече негова приятелка, а после за съпругата си.

"Тъкмо ви назначих в Радио София, вие притичахте към мен да поискате да назнача вашата приятелка. Само че седмица, след като я назначихме, тя ви напусна. Това не ви смути, защото след това дойдохте при мен да назнача жена ви, с която току-що бяхте сключили граждански брак", пише Тодоров и заключва:

"Вашата административна повратливост, сервилност и съобразителност в българската класика е описана в "Службогонци" на Иван Вазов". 

Той призовава и Димитров, ако има доказателства за злоупотреби, да ги покаже и обяснява, че съпругата му подписва хонорари само по заместване. 

Припомня на директора на Радио София и че съпругата му е едно от лицата, от които 30-годишният Димитров се е учил. Поставя под съмнение университетската му квалификация, морала му и го сравнява с военен, правейки паралел с работата му в Министерство на отбраната.

"Винаги ме е отвращавала фелдфебелщината в журналистиката. Ваш проблем е каква униформа ще си ушиете с четирите дипломи, които имате. От тях най-ценната за мен е тази по музикална педагогика, която при вас е обърната във военна педагогика. Познавам хора с удивителна култура и възпитание, но без дипломи. Вие явно сте тръгнали по обратния път. Вероятно следващите години ще добавите към колекцията си още няколко специалности. За вас работещите в радиото са служащи и жалко че не са под пагон. Иначе нямаше да има толкова проблеми с тях", посочва Валери Тодоров. 

Пак по отношение на МО, в заключение бившият генерален директор на БНР пита:

"Имам и въпрос към Инспекцията по труда. Как така, Митко Димитров, е в неплатен отпуск от военното ведомство и едновременно с това на трудов договор в БНР?"

Пълния текст на писмото- отговор на Валери Тодоров, вижте тук.